Groep 5-6

BERICHTEN

22 nov 2018 - pietenplaatjes
Preview foto Vandaag zijn we weer verrast met een envelop vol met pietenplaatjes. Iedereen heeft er weer twee gekregen. Maar ja...soms ook een dubbele. Ruilen maar!!

16 nov 2018 - spellingestafette
Preview foto Spellingestafette:  een leuke en actieve manier om woorden in te oefenen en leren toepassen van de spellingsregels. Dit is naast de instructie erg belangrijk om uiteindelijk goed te leren spellen. 

Hoe werkt: 

- de klas is verdeeld in groepjes

- lees het woord voor

- ren naar de juiste categorie

- schrijf het woord juist op

 

Wie heeft als eerste alle woorden juist gespeld en ook nog bij de goede categorie!


24 okt 2018 - natuurproject
Preview foto Het thema van het natuurproject is Kleur om te overleven

 

Kleur heeft in de natuur vele functies. In vijf hoeken ontdekken de kinderen wat de functies van kleur in de natuur zijn.

 

’n Oogje op kleuren
Wit licht is een mengsel van allerlei kleuren. De wereld om ons heen zien we ge­kleurd omdat alles waar licht op valt, sommige kleuren licht opneemt en andere terugkaatst. Wat wordt opgenomen en wat wordt teruggekaatst varieert en daar­mee de kleur die een voorwerp heeft. Of de kleuren waargenomen worden hangt af van de ogen. Hierin zijn grote verschillen tussen diersoorten.Soort zoekt soort

Om te kunnen overleven moet een soort zich voortplanten. Elkaar herkennen, el­kaar het hof maken, met elkaar paren en de jongen verzorgen: in al deze stadia heeft naast vele andere aspecten ook kleur een functie. Met het stekelbaarsje in de hoofdrol wordt dit duidelijk gemaakt.

 

Even schrikken
Sommige dieren zijn door hun felle kleuren duidelijk zichtbaar voor jagers. Dit be­tekent niet perse dat ze sneller opgegeten worden. De kleurencombinaties rood-zwart en geel-zwart zijn namelijk een waarschuwing: Pas op! Ik ben giftig, ik steek, of ik smaak vies. Dieren die niet zo opvallend gekleurd zijn maken soms gebruik van oogvlekken e.d. om jagers te laten schrikken en af te leiden.

 

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet
Een dier dat gezien wordt loopt gevaar om bejaagd te worden. Veel dieren probe­ren daarom zo goed mogelijk gecamoufleerd te zijn. Een goede tactiek is lijken op iets oninteressants zoals een tak of een steen. Soms lijken de kleuren van dieren zó op die van hun omgeving, dat ze totaal niet opvallen wanneer ze stil zitten. Ook jagers zijn soms op die manier gecamoufleerd.

 

Kleuren om (van) te snoepen
Veel planten zijn voor bestuiving – en dus hun voortbestaan - afhankelijk van in­secten. Deze insecten worden gelokt met o.a. kleurige bloemen die al van grote afstand zichtbaar zijn. Dichterbij zijn het de honingmerken die de insecten de weg wijzen en ervoor zorgen dat zij – op zoek naar nectar en stuifmeel dat als voedsel dient - ook stuifmeel van bloem naar bloem brengen.


19 sep 2018 - bingo
Preview foto Vandaag hadden we de afsluitende les van het thema ziekenhuis. De afgelopen weken hebben de kinderen o.a. nieuwe woorden rondom het thema ziekenhuis geleerd, ze weten dat bij een beroep specifieke taal hoort, hoe geef ik een informatief antwoord en hoe voer je een denkgesprek.

Vandaag mochten ze met al deze nieuwe woorden een bingo maken en spelen.


13 sep 2018 - ipad
Preview foto Vandaag hebben we het dictee niet in ons schrift gemaakt, maar op de ipad. Met een tool op het digibord kwamen alle resultaten op het bord te staan. Het woord wat groot op het bord komt te staan, is door veel kinderen getypt. Zo kunnen we bekijken waarom het ene woord goed is en het andere woord niet. En welke categorieën horen er bij?

23 aug 2018 - Welkom in groep 5/6
Preview foto

Welkom in groep 5/6!

 

We hopen dat jullie allemaal een fijne vakantie hebben gehad en weer uitgerust zijn om er een leerzaam en gezellig jaar van te maken!!

Wij hebben er zin in!

 

We zetten voor jullie wat handige weetjes op een rijtje:

- op maandag en dinsdag is meester Martin in de klas

- op woensdag en donderdag (en een aantal vrijdagen) is juf Marie-José in de klas

- op vrijdag (als juf M-J er niet is) is juf Inge in de klas

- juf Nikita is er iedere dag en is de helft van de dag bij ons en de andere helft van de dag bij groep 1/2 

- op dinsdagochtend en donderdagmiddag hebben de kinderen gym

- fruit eten en drinken mogen de kinderen tijdens de ochtendpauze