Groep 5-6

BERICHTEN

20 dec 2017 - indeling maken voor de speelplaats
Preview foto In groepjes hebben we besproken hoe de nieuwe indeling van de speelplaats gaat worden. Waar plaatsen we eventuele nieuwe spullen, waar komen de "hangplekken", waar kunnen we voetballen enz.

De leerlingen raad neemt de twee gekozen ontwerpen van de klas mee naar de vergadering. Ze gaan bespreken welk ontwerp de definitieve gaat worden.


13 dec 2017 - schaatsen
Preview foto Woensdag 13 december zijn we uitgenodigd door de ijsbaan in Veldhoven om te komen schaatsen. Dat wilden we natuurlijk wel. Met schaatsen, mutsen, wanten en lekkere dikke broeken gingen we op pad. De jassen konden zo aan de kant, want binnen vijf minuten hadden veel kinderen het al heel erg warm.

Na wat schaatsles van een echte juf; hoe val je, hoe sta je weer op, springen op het ijs en een echte pirouette kon er weer "vrij" worden geschaatst. 

Met rode wangen zijn we we voldaan weer naar school gegaan.

Ouders bedankt voor het vervoer!


07 dec 2017 - voedselbank
Preview foto Als school proberen we ieder jaar een actie te organiseren waarbij de kinderen zich, zonder eigenbelang, inzetten voor een goed doel. Dit jaar hebben we daarvoor De Voedselbank gekozen.

De actie ziet er als volgt uit:

  • De inzameling start op 7 december en stopt op 22 december. Kinderen mogen producten verzamelen en onder de kerstboom op het podium verzamelen.
  • Kinderen mogen grote dozen meebrengen waar de producten in vervoerd kunnen worden.
  • Op 22 december om 11.00 uur komen medewerkers van de voedselbank de producten in ontvangst nemen. 

Om u een idee te geven van de producten waar u ons echt mee kunt helpen, staan hieronder een aantal zaken genoemd:

 

Rijst

Macaroni of andere pasta

Pastasaus

Nasikruiden

Koffie

Thee

Hagelslag

Pindakaas

Jam

Maaltijdsoep in blik, ook kleinere blikken

Vis in blik, ook kleinere blikken

Fruit in blik, ook kleinere blikken of potten

Groente in blik, ook kleinere blikken of potten

Havermout

 

Het is handig en fijn voor onze cliënten als het product nog lang houdbaar is.

 

We hopen op een mooie opbrengst!


11 okt 2017 - Streekmuseum
Preview foto Tijdens ons bezoek aan het museum hebben de kinderen zes activiteiten gedaan die allemaal te maken hebben met het leven in de tijd van Jet en Jan (1910). Denk aan: op een leitje schrijven met een griffel, met de hand de was doen, een sok stoppen, koffie malen in een handkoffiemolen, sigaren maken en bikkelen. We hebben zelfs een kijkje kunnen nemen in een echte schuilkelder. Dat is helemaal spannend! Kortom: het was een  bijzondere ervaring. De foto's van ons bezoek staan in het fotoalbum.

21 sep 2017 - afsluiting thema noodweer
Preview foto De afgelopen vier weken hebben we het thema noodweer behandeld in de groep. Vandaag verwerken we al onze kennis over noodweer in een kwartet. In alle groepjes hebben we een voorzitter, materialenbaas, stiltebaas en tijdbewaker. De kinderen nemen hun rol serieus en daardoor lukt het ook alle groepjes om binnen een bepaalde tijd een kwartet te maken. En nu....kwartetten maar!

14 sep 2017 - afscheid Damian
Preview foto Vandaag hebben we afscheid genomen van Damian. We wensen hem erg veel succes en plezier op zijn nieuwe school.

01 sep 2017 - Welkom
De eerste week is al weer voorbij! Na de vakantie is het toch altijd weer spannend om te starten in een nieuwe groep. Maar inmiddels is iedereen al gewend.

We hebben eerst gezellig bijgekletst over de vakantie en zijn daarna al hard aan het werk gegaan.

 

Maandag 4 september hebben we informatieavond. We gaan daar van alles vertellen over het werken in groep 5/6. Hopelijk zien we jullie dan!

 


12 jul 2017 - meester- en juffendag
Preview foto Vandaag is het feest op school! De meesters en juffen zijn jarig. Wat zijn we verwend door jullie! Ieder kind heeft een lief compiment voor ons opgeschreven. Erg leuk om te lezen!

We hebben naast het drinken en snoepen oud-Hollandse spelletjes gedaan: het muizenspel, poortjes biljart, blikken gooien enz.

De kinderen kunnen thuis vast vertellen wat ze allemaal gedaan hebben. De ochtend hebben we afgesloten met ouderwets koek happen!

 

 

 

 


16 jun 2017 - fietsparcours
Preview foto Vandaag zijn we met de fiets naar het dorpsplein gegaan. Er stonden daar vier onderdelen klaar waarbij de behendigheid van de kinderen met de fiets geoefend werd. Bijvoorbeeld naast elkaar fietsend een parcours afleggen of de remproef. In het foto-album staan een aantal actiefoto's. 

07 jun 2017 - muziekoptreden
Twaalf weken zijn muziekdocenten van Art4U met onze klas aan de slag gegaan. Verschillende instrumenten, waaronder trompet, bugel, bariton, altsaxofoon, sopraansaxofoon , trommen en keyboard waren te beluisteren. Samen met juf Demi en Fridy Smolders namens Muziekvereniging Kempengroen zijn er verschillende muziekstukken ingestudeerd. 

 

Het resultaat; een grandioos concert, samen met het (jeugd)orkest van Muziekvereniging Kempengroen, voor ouders, broers/zussen, opa’s/oma’s en alle andere belangstellenden in De Hollekes. 

Alle kinderen hebben een muziekdiploma in ontvangst mogen nemen. Gefeliciteerd allemaal! 

 


02 jun 2017 - schoolreisje
Preview foto Wat een geluk hadden wij: op zo'n mooie, zonnige dag mochten we de hele dag naar de Efteling. Alle kinderen kwamen met goede zin en ingesmeerd met zonnebrand vol verwachting naar school. Wat duurt wachten toch lang! Waar blijft de bus nou??

Buschauffeur Toon heeft ervoor gezorgd dat we keurig op tijd in de Efteling aankwamen. In kleine groepjes is iedereen op pad gegaan. Sommige groepen gingen meteen het sprookjesbos in, maar er waren ook groepjes die liever eerst naar de spannende attracties gingen: de Python of de Baron.

In de middag zijn we nog verwend met friet en snacks. Nadat de buiken weer gevuld waren, konden we er weer tegenaan.

Moe maar voldaan was iedereen weer op tijd in de bus. Waar luid zingend de schoolreis is afgesloten.

Het was een super leuke dag. Bedankt voor de fantastische hulp allemaal!! 


11 mei 2017 - eerste tennisles
Preview foto Vandaag hebben we genoten van de eerste (en warme) tennisles. Het was heel leuk en alle kinderen hebben hard gewerkt. Met heerlijk, rode wangen kwamen ze na een uurtje "tennissen" weer van de baan. Ze hebben o.a. geleerd dat het voetenwerk erg belangrijk is en dat je nooit stil moet staan op de tennisbaan. 

Volgende week hebben we één keer in de ochtend les (10.45-11.45 uur). Kom gerust eens kijken!


10 mei 2017 - muziekuitvoering 7 juni
De kinderen hebben wekelijks een muziekles met een instrument. Op 6 juni is de afsluitende muziekles van deze cyclus. 
De kinderen geven op 7 juni een groot concert in het gemeenschapshuis de Höllekes. Het concert begint om 19.00u, de kinderen worden wel al om 18.45u verwacht. We verwachten dat het concert uiterlijk om 19.45u zal zijn afgelopen.  Verder zou het zou erg fijn zijn als alle kinderen gekleed gaan in een spijkerbroek met een wit shirt/blouse erboven. 

Iedereen is welkom om het concert te komen bekijken maar vooral te beluisteren! 

Dus: 

Woensdag 7 juni 2017, 19.00u concert groep 5/6 in de Höllekes. 

 

Graag tot dan!


20 apr 2017 - maak kennis met tennis
Preview foto Vanaf donderdag 11 mei t/m donderdag 22 juni gaan de kinderen vijf weken lang tennisles krijgen van Maurice Thijssen op het tennispark in Steensel.
Deze lessen worden gegeven in plaats van de gymlessen op donderdag. Wij hebben les van 13.15 uur tot 14.15 uur. 

De kinderen mogen een eigen racket meenemen (niet dat van hun ouders). Verder hebben ze sportkleding en gymschoenen nodig.
Bij slecht weer wijken we uit naar de gymzaal.


20 apr 2017 - Vakantie
Preview foto Wat vliegt de tijd! Nog één dag naar school (en wel een hele leuke; Koningsdag) en dan hebben we meivakantie. We wensen jullie allemaal een hele, fijne vakantie toe en we zien jullie graag weer terug op 8 mei!!

13 apr 2017 - paasbrunch
Preview foto Wat hebben wij vandaag genoten van een heerlijke paasbrunch. Er zijn veel verschillende dingen gemaakt van zoet tot hartig.  De kinderen hebben alles tot de laatste kruimel opgegeten. In het foto album kunnen jullie zien hoe lekker de kinderen de paasbrunch vonden.

Bedankt voor alle lekkernijen en een wij wensen jullie allemaal een fijn paasweekend!


07 apr 2017 - rekenspelletjes groep 5/6
Preview foto Vandaag heeft juf Demi haar blokstage afgerond. Als afsluiting heeft ze met de klas rekenspelletjes gedaan. De foto's staan in het foto album.

30 mrt 2017 - peanutbal
Het mooie weer komt er weer aan en dat betekent dat we weer buiten kunnen gymmen. We zijn al twee keer naar het dorpsplein gegaan voor een potje peanutbal.

De eerste keer was het weer even wennen....waar moet de bal naar toe wanneer je in het veld staat.

Het slaan is geen enkel probleem. Er zijn zelfs al kinderen die tactisch slaan. Heel knap.

We blijven geregeld oefenen tijdens de gymlessen om zo het spel nog beter onder de knie te krijgen.


13 jan 2017 - grootste sneeuwbal ter wereld
Preview foto Deze sneeuwbal 23 centimeter lang en 17 centimeter breed gemaakt van ijs en sneeuw. Maker Bram en

medewerkers Koen,Esmee,Enrique, Robin en Danique. We hebben dit gemaakt voor een experiment hoe vol wordt de emmer met water.

 

 

 

 

SUPER COOL


12 jan 2017 - judoles van Bram
Vandaag heeft de klas judoles gehad van Bram. Voor deze gelegenheid heeft hij zijn judopak aangetrokken en zijn map mat allerlei worpen meegebracht.

Na 10 minuten werden er al gecontroleerde worpen uitgevoerd. De foto's staan op de site.

Bedankt voor de leuke les Bram!


24 nov 2016 - recept van Wellespiet
Preview foto We hebben van Wellespiet een recept voor minitaartjes gekregen. Uiteraard hebben we het recept uitgeprobeerd. Het was erg belangrijk dat alles precies gewogen werd. We hadden allerlei ingrediënten nodig: zelfrijzend bakmeel, suiker, melk, eieren en koekkruiden. Vervolgens hebben we alles goed gemixt en in de vormpjes gedaan. Hup in de oven en...........proeven maar! De cakejes hebben van ons een dikke, groene duim gekregen!!

 

Download:
recept.pdf

17 nov 2016 - groepsvergadering
Preview foto Vandaag hebben we vergaderd over de kerstviering. Wat kunnen we doen om geld op te halen voor het goede doel? De kinderen hebben genoeg leuke plannen. Meer informatie volgt binnenkort.....

20 okt 2016 - groepsvergadering
Preview foto Vandaag hebben we een echte vergadering gehouden in de klas. Het onderwerp was: Welke regels vinden wij belangrijk bij het "tafelen"?

Vergaderen dat kunnen ze goed in onze klas. De betrokkenheid was groot. Eerst hebben ze voor zichzelf regels bedacht, daarna hebben ze die in een groepje besproken en de regels gekozen waar ze het allemaal mee eens waren. Vervolgens hebben we alle regels van de groepen verzameld op het digibord. De regels met de meeste stemmen gaan we in overleg met de leerlingen van groep 7/8 invoeren. Bedankt voor het meedenken jongens en meisjes!


20 okt 2016 - theater van de nacht
Preview foto Deze week hebben alle kinderen een nachtgedicht geschreven. Waar let je op bij het maken van een gedicht: het gedicht heeft korte zinnen die mooi klinken, de zinnen hebben woorden die rijmen, de zinnen laten je iets horen, zien of voelen en de zinnen horen bij elkaar. Met deze tips konden ze aan de slag. Vervolgens hebben ze met een maatje het gedicht bekeken en hebben ze tips gegeven en gekregen. 

Nu heb je zo'n mooi gedicht maar hoe presenteer je dat nou?

Lees het gedicht totdat je het bijna uit e hoofd kent, spreek hardop zodat iedereen je kan verstaan, spreek alle woorden duidelijk uit, spreek op een manier die past bij het gedicht (langzaam, snel, boos, lief, spannend, boos etc.)

Vandaag was de dag van de presentaties. In groepjes is besloten wie in de klas mocht voorlezen. Het resultaat is mooi! Wie weet kunnen de kinderen het gedicht thuis nog uit het hoofd opzeggen.


20 okt 2016 - De garage van Kim en Britt en het bouwwerk van Daan
Kapla is heel populair speelgoed bij de meeste van onze kinderen. Ze maken er dan ook de prachtigste dingen mee! Hieroner de garage van Kim en Britt. Ze hebben er ook een stukje bij geschreven.

 

Dit is onze garage . Wij hebben er heel hard aan gewerkt.

Het duurde maar 20 min .Wij vinden het leuk om met de kapla te spelen.

Wij hebben veel fantasie. Maar ons werk moet wel eerst af zijn voor we dit kunnen doen.

 

Ook Daan heeft een fantastische constuctie gemaakt! Kijk hierboven maar!


13 okt 2016 - vreedzame school
Het thema van vreedzame school is: we horen bij elkaar.

Vandaag hebben de kinderen geleerd om met iemand samen te werken die ze niet zo goed kennen. Of waar ze niet zo vaak mee samen werken

Dit doen we omdat we hier op school vinden, dat je met iedereen moet kunnen samenwerken.

 

De kinderen moesten een kort toneelstukje voorbereiden en in de klas opvoeren. Bijvoorbeeld een dokter en patiënt of juffrouw en kind, of oma en kleinkind enz. 

Kinderen moeten in korte tijd afspraken maken om tot een goed resultaat te komen. We hebben er met z'n allen van genoten.


13 okt 2016 - verhalen schrijven
Preview foto Verhalen schrijven, en vooral spannende  verhalen, is iets waar onze groep van houdt. Het zijn al echt kleine schrijvers met een grote fantasie. Vandaag mochten ze een spannend verhaal schrijven. Waar let je dan op? Hoe wordt het verhaal heel eng? 

Bij het voorlezen van de verhalen in de klas hadden we de rolluiken dicht gedaan en de lichten uit. Zo was het nog spannender om naar elkaars verhalen te luisteren.


06 okt 2016 - samenwerken
Preview foto Vandaag hebben we tijdens vreedzame school geleerd hoe we goed kunnen samenwerken. We vinden het belangrijk dat je niet alleen met een vriendje of vriendinnetje kan werken, maar met iedereen in de groep. We hebben monsters gemaakt in drietallen. Vooraf werd besproken hoe het monster eruit moest zien en wie wat ging maken. Een aantal resultaten staan in het foto-album.

De conclusie van de les was: samenwerken is leuk, maar kost soms ook meer tijd want je moet met elkaar overleggen. Je kunt niet altijd je eigen zin doen. Maar soms worden dingen ook mooier door het samen te doen.

Kortom: we hebben weer veel geleerd.


29 sep 2016 - Staal
Preview foto Het eerste thema van de nieuwe methode Staal hebben we deze week afgerond. Het thema was ziekenhuis en we hebben allerlei moeilijke, nieuwe woorden geleerd. Vraag maar eens aan de kinderen wat ze nog weten.  Met het spel Bingo met ziekenhuiswoorden hebben we vandaag het thema afgerond. Naast het herhalen van de begrippen en woorden uit het thema staat ook het samenwerkend leren centraal bij dit spel.

28 sep 2016 - Bredaphoto
Preview foto Vrijdag 23 september zijn we met de bus naar Breda geweest. We mochten de tentoonstelling Bredaphoto komen bekijken. Het was al een feest om met de bus op pad te gaan. Na een gezellige tocht met buschauffeur Hans kwamen we aan in het centrum van Breda. Daar werden we opgevangen door een gids. Zij ging ons rondleiden en uitleg geven over de foto's. Deze stonden buiten en waren enorm groot. Bij iedere foto werd iets verteld over de fotograaf en de achtergrond van de foto (van welk materiaal zijn de spullen op de foto gemaakt, wat is een compositie etc.) Daarna hebben we zelf met een groepje composities gemaakt (zie foto's). Vervolgens weer met de bus naar huis onder het genot van de lunch en de film finding Nemo. Kortom een geslaagde ochtend!

16 sep 2016 - Nieuwe start
De eerste twee weken zitten er alweer op. We zijn alweer gewend, we lopen niet meer per ongeluk het verkeerde lokaal in en zeggen geen meester meer tegen juffrouwen ;).

En wat hebben we al hard gewerkt. Voor taal hebben we een nieuwe methode: Staal. Deze bevalt erg goed.

 

Volgende week gaan we naar de tentoonstelling Bredaphoto (zie mail). Gezellig om al in de derde week een soort schoolreisje te hebben. Uiteraard volgt er op de site een verslag van deze ochtend.

 

Belangrijk:

de informatieavond is op maandag 19 september om 19.00. Graag zien we jullie dan allemaal.