Groep 1-2

Welkom in onze kleutergroep

 

BERICHTEN

27 jan 2019 - Spelletjesochtend
Vier keer per schooljaar organiseren we een spelletjes ochtend in onze groep waarbij ouders van 8.30u tot 9.15u samen met een groepje kinderen éen of meerdere gezelschapsspelen spelen. De spelletjes worden door de kinderen zelf mee naar school genomen. Kinderen en ouders zijn razend enthousiast en kunnen haast niet wachten tot de volgende spelletjes ochtend. Afgelopen vrijdag was de derde spelletjes ochtend. Nog één te gaan. 
Samen spelletjes spelen is niet alleen leuk maar ook erg belangrijk voor kleuters.
 

Het belang van gezelschapsspelletjes

Geduld

Geduld is een schone zaak en wanneer je met meerdere mensen een spelletje speelt zal je even op je beurt moeten wachten. Voor hele jonge kinderen natuurlijk erg lastig, maar ook een vierjarige kan het principe van ‘ om de beurt’ prima leren begrijpen. En aangezien het leven voor een groot deel bestaat uit wachten is dit een hele goede vaardigheid die kinderen nog vaak nodig zullen hebben.

 

Tellen

 

Een inkoppertje, maar bij heel veel spellen gooi je natuurlijk met een dobbelsteen en moet er geteld worden. Kinderen komen zo al vroeg in aanraking met de getal beelden op een dobbelsteen. Dit gaan ze straks in groep 3, wanneer ze op een andere manier leren rekenen vaak tegenkomen dus wanneer ze er al mee bekend zijn geeft ze dit al een mooi opstapje voor de rekenles. Door het verzetten van de pion oefenen ze daarnaast met synchroon tellen.  Tellen en dan tegelijkertijd ook nog een vakje tegelijk ‘lopen’  is hartstikke lastig dus super goed om dit spelenderwijs te oefenen.

 

Winnen of verliezen 

 

Tja, je kunt nu eenmaal niet overal de beste in zijn en een spelletje met je eigen papa en mama, oma of broer of zus of samen met vriendjes uit je groep, is de perfecte eerste kennismaking met dit gegeven. Kinderen leren door het spelen van een spelletje dat er iets bestaat als winnen en verliezen en dat ook verliezen erbij hoort en helemaal niet erg is. Voor hele jonge kinderen is dit nog niet zo relevant , maar bij kleuters gaat dit al flink meespelen. Niet tegen je verlies kunnen kan voor veel frustratie en ongezelligheid zorgen dus een beetje oefening hierin kan nooit kwaad.

 

EN TOT SLOT: PLEZIER MAKEN MET ELKAAR!

Misschien nog wel het allermooiste en belangrijkste dat spelletjes te bieden hebben: de ervaring van het samen met je familie of vriendjes plezier aan iets beleven. Even allemaal je aandacht bij het spel en bij elkaar, fijn ontspannen en lol maken: een fijnere ervaring is er haast niet voor een kind. Papa of mama die gezellig in de klas komt en samen met een groepje kinderen gezellig een spelletje speelt. Of thuis gezellig met elkaar natuurlijk. 

Er zijn zoveel leuke spelletjes om samen te doen. Oude bordspelen maar ook heel veel nieuwe spannende, gezellige, uitdagende en super leuke leerzame spelletjes.

 

Vrijdag 17 mei is onze volgende Spelletjes ochtend. In de gang hangt een inschrijflijst. Het zou gezellig zijn als u er de volgende keer bij bent om de kinderen te begeleiden.

 

 


22 jan 2019 - Samen voorlezen is leuk, gezellig en leerzaam
Vanaf woensdag 23 januari tot vrijdag 1 februari zijn de Nationale Voorleesdagen 2019.

Dit jaar worden de peuters en kleuters dagelijks voorgelezen door kinderen uit de groepen 7/8.

Samen voorlezen is leuk, gezellig en leerzaam.

Kinderen leren veel door zelf op ontdekkingsreis te gaan. Inhun spel, maar ook zeker, in boeken. Want in boeken vinden ze avonturen die zich de ene keer dicht bij huis afspelen en de andere keer op een plek die ze nog niet kennen.

Zo ontdekken kleuters dat iedereen unieke eigenschappen heeft en niemand er precies hetzelfde uitziet. Ze ontdekken ook dat er voor alles een speciaal woord of een bijzondere naam is. Al die nieuwe woorden worden bovendien ondersteund met prachtige illustraties in nverschillende technieken weergegeven.

Geniet er samen van en constateer hoe de wereld van uw kind, naarmate u meer voorleest, steeds groter wordt.

 


10 jan 2019 - Een nieuw jaar
Een heel gelukkig nieuwjaar vanuit de kleutergroep.

Deze week zijn de kinderen, na  twee weken kerstvakantie, weer vrolijk naar school gekomen. Aan het begin van de week was het afscheid nemen van hun mama of papa nog wat lastig maar al gauw waren alle traantjes weg en was iedereen lekker aan het spelen met hun vriendjes en vriendinnetjes.

Deze week  is een begin gemaakt met het nieuwe thema : tijd.

'S morgens praten en zingen we over de nieuwe dag die begint. De kinderen hebben al een goed beeld over de dagindeling van : ochtend, middag en avond. 

 We hebben gemerkt dat de winter erg korte dagen heeft, het is erg lang donker. Ook is het erg koud geworden en de zon schijnt lang niet zo hard en veel als in de zomer.

Met een zaklamp gericht op de wereldbol hebben we de zon nagebootst. Voor de kinderen was het een grote verrassing dat de zaklamp niet overal tegelijk kon schijnen, en dat door het draaien van de bol het dag en nacht ritme wordt bepaald. OOk zijn de seizoenen aan bod gekomen. 

De kleuters hebben mooie kunstwerkjes gemaakt aansluitend aan het thema.

Sommige kinderen hebben met donker en licht gewerkt, anderen over de seizoenen, anderen weer over de ochtend en de middag.

De kunstwerkjes over ons thema zijn prachtig geworden en versieren onze ramen. 

Volgende week gaan we verder over met het thema : De Tijd. 

We gaan dan ook aan de slag met inplannen van de werkjes van de week. 

hierover de volgende keer meer.

 


22 dec 2018 - Sint en Kerst
De Sinterklaastijd was een drukke maar erg gezellige tijd in onze kleuterklas. De kinderen hadden een Pietenpakhuis gemaakt waarin dagelijks erg veel werd gesjouwd en gestapeld met alle dozen die daar stonden. Er zijn doolhoven gemaakt waardoor de pieten moesten lopen en zoeken naar de cadeautjes, pietenschuilhutten om zich te kunnen verstoppen, pieten paktafels om cadeautjes in te pakken en nog veel meer. De nieuwe pieten hebben zich er reusachtig mee vermaakt, Onder het pakhuis was de kamer van de Sint. Ook hier liepen de pieten in en uit en werd goed uitgezocht of de cadeautjes bij de juiste namen terecht kwamen. Ondertussn zongen pieten en sinten alle liedjes uit volle borst mee. 

Er is toegewerkt naar de komst van onze Sint. Die kwam op 5 december speciaal naar onze school. Hij heeft een heel fijne verjaardag gehad bij ons en wil graag volgend jaar terug komen om het nog eens gezellig over te doen. 

Die week heeft iedereen thuis pakjes avond gevierd en is Sint met zijn lieve pieten weer zachtjes vertrokken naar Spanje.

 

Inmiddels staat bij ons de kerstboom in de klas en zijn de kleuters helemaal in de ban van het "kindeke Jezus" . In onze huishoek staat inmiddels een mandje waar onze Jezus in ligt. 

Dagelijks wordt het toneelstukje geoefend dat op woensdag 19 december gespeeld zal worden voor de hele school. De meisjes spelen engeltjes die het liedje "Midden in de winternacht "zingen. De jongens spelen herders. Omdat niemand schaap wil spelen wordt meteen besloten dat alle schapen gewoon liggen te slapen als de herders op pad gaan naar het kindeke.

Kerst is een heerlijke rustige tijd voor de kinderen.  We spelen en werken o.a. aan het decor van ons toneelstuk , zingen en lezen elkaar voor. Veel kinderen vinden het leuk om iets uit een boek te vertellen, en daar wordt goed naar geluisterd.

Op 19 december is het dan eindelijk zover. Deze dag is erg spannend voor iedereen omdat ze savonds terug naar school komen voor het kerstfeest. 

De tafels zijn overdag samen met de kinderen gedekt. Ze weten precies waar ze savond gaan zitten, bij hun eigen bordje en beker, op hun eigen stoel. Dat geeft al wat rust.

Om 17.00u komen alle kinderen in de klas. De toneel kleding wordt aangedaan, liedjes worden nog even snel geoefend en de tekst van onze presentator wordt nog even doorgenomen. En dan zijn we klaar voor ons optreden.

 

Het was een geweldig optreden, de kinderen hebben allemaal gestraald op het podium, Er is voor hen geklapt en ze voelden zich geweldig. 

Daarna zijn we lekker gaan genieten van alle lekkere hapjes die al klaar stonden.

De kleuters hebben ervan gesmuld en het kerstdiner was weer een groot succes.

Iedereen hartelijk dank voor al die verwennerijen. Zonder hulp van de ouders zou dit niet mogelijk zijn geweest.

 

En nu is het tijd voor een wel verdiende vakantie.

We wensen iedereen heel fijne kerstdagen toe en een gezond en fijn 2019.

 

 

 

 

 


22 nov 2018 - Kleuterpieten
 

Over één nachtje slapen wordt het jaarlijkse Sinterklaas concert gehouden in de speelzaal van de kleuters.

De kinderen hebben al goed geoefend op de Sinterklaas liedjes en Pietenliedjes. Zelfs tijdens het speelwerken wordt er uit volle borst meegezngen met de muziek. Het is een heel gezellige en fijne tijd voor de kinderen.  

Alle kinderen komen morgen verkleed op school als piet of Sint om de sfeer extra te verhogen.

Er wordt niet alleen gezongen maar onze vaste school pianisten, Thomas en Jasmijn zullen ons als elk jaar, begeleiden bij de prachtige liedjes.

 

Omdat het om een optreden gaat hebben de kinderen ervoor gekozen om steeds met een klein groepje kinderen, een liedje te zingen.

 

Ise, Puck en Oyuna : Sinterklaas Kapoentje

Nils, Moos, Nanne : En Piet ging uit fietsen

Sophie, Sofie, Sep, Siem, Sam: Sinterklaas is jarig

Vinz, Brenn, broes, Daan: Hop hop paardje in galop

Tim Tijn Lars ; Sinterklaasje bonne bonne bonne

Sinterklaas goedheiligman: Jade, Juul, Jip, Jitte

 

De andere liedjes worden door ons allemaal gezongen. U wordt van harte uitgenodigd uit volle borst mee te zingen.

 

Tot dan

 


02 nov 2018 - De spelletjes ochtenden zijn weer gestart.
Vanmorgen was de eerste spelletjes ochtend van dit jaar. Een aantal ouders had zich opgegeven om de kinderen te begeleiden. 

De kinderen nemen zelf van thuis een gezelschapspel mee naar school, samen met 2 of 3 kinseren wordt het spel van thuis gespeeld. Gezelschapspelen zijn erg belangrijk voor kinderen.

 

  • Tijdens het spelen van een gezelschapsspel is er veel interactie tussen de ouders en kinderen. En hoe meer interactie, hoe meer het kind zal opsteken van het spel.
  • Samen een gezelschapsspel spelen zorgt ervoor dat het kind leert omgaan met verliezen én winnen. Het is belangrijk dat het kind leert verliezen, maar net zo goed moet het willen winnen. Want daar draait het leven om.
  • Betrek je kind vanaf een jaar of drie, vier bij het spelen van een spel. Vanaf die leeftijd zijn ze in staat om eenvoudige spelletjes te spelen.
  • Je kind leert tijdens het spelen z’n beurt af te wachten. Dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot en de allerkleinsten zullen hier zeker in het begin wat moeite mee hebben.
  • Verder bevorderen gezelschapsspelletjes de motoriek, creativiteit, logica, coördinatie én het strategisch denken van je kind.
  • Is je kind al wat groter? Dan mogen de spelletjes wat ingewikkelder worden en gaan strategisch denken en inventiviteit steeds belangrijker worden.

Op de site staan leuke foto's. de volgende spelletjes ochtend is op[ vrijdag 25 januari.

u kunt zich hier alsvast voor inschrijven.


27 sep 2018 - Mijn vriend is mijn maatje en mijn maatje is mijn beste vriend
Sinds begin dit schooljaar hebben de kinderen een maatje aangewezen gekregen. Met dit maatje staan ze samen in de rij en lopen dan samen naar buiten. De maatjes helpen elkaar ook bij het buitenspelen en speelwerken. Maatjes zorgen voor elkaar, dus ook als ze verdrietig zijn. De kinderen weten hun maatje al goed te vinden en regelmatig worden er speelmomenten gecreeerd waarbij ze samen met hun maatje een spel of hoek kunnen kiezen.

Natuurlijk zijn maatjes het niet altijd eens met elkaars spelkeuze. Maar gelukkig is dat nooit een groot probleem want maatjes praten met elkaar en proberen het ook samen op te lossen.

 

Deze week hebben de kinderen voor elkaar een vriendenketting gemaakt. Het was heel spannend voor hen om te horen of iemand voor hen een ketting maakte. Dit resulteerde in een grote belangstelling en nieuwsgierigheid voor elkaar.

Vandaag kwam het gesprek toevallig op "diploma's". Je krijgt een diploma als je iets heel goed hebt gedaan.

Spontaan begonnen de kinderen te benoemen wat ze al zo goed konden en al gauw sloeg het gesprekje om doordat de kinderen van elkaar gingen benoemen wat ze zo goed vonden.

 

 ....kan zo goed mij helpen,.... doet mijn beker altijd open,.....kan al erg goed op een grote fiets fietsen..... zorgt altijd voor mij als ik verdrietig ben,......heeft een mooie ketting voor mij gemaakt,.......wil ik altijd mee spelen omdat hij zo lief is, ....vind ik gewoon lief,......,.....moet ik altijd lachen,.....speel ik altijd mee in de zandbak,..... wil ik mee in de duplo spelen, ......

 

Wat een geweldige kinderen die elkaar al zoveel opstekers kunnen geven.

 

De werkjes van de komende periode gaan over vriendschap en samenwerking. Loop gerust eens binnen om alles te bekijken van uw kind.

 

 


27 sep 2018 - verhalen schrijven
Preview foto Vandaag hebben de kinderen geleerd hoe ze een verhaal afschrijven. Ze kregen plaatjes met een tekst. Wat gebeurt er in het begin, wat gebeurt er in het midden, wat zou Jonas denken, wie zou het geluid kunnen maken? Vol met goede ideeën heeft ieder kind zijn of haar eigen einde geschrven. In een donker klaslokaal (lekker spannend) hebben we geluisterd en genoten van de verschillende verhalen.

Er staan foto's in het fotoboek.


30 aug 2018 - De S van Slurf
De letter S stond deze week centraal

 

Zeg ken jij de letter S, de letter S de letter S

zeg ken jij de letter S , de S van

Elke dag wordt bovenstaand liedje gezongen.

Weet je een woordje met de S dan mag je het zeggen.

De kinderen wisten al erg veel woorden, slang, speeltuin, stoel, schep, slinger, Sep, Sam, Siem, Sophie, Sofie, maar ook hoorden we de letter in Nils, Lars, Ise, Moos, Broes

Deze week hebben de oudste kleuters een prachtige slurf gemaakt van wasco met ecoline en de jongste kinderen hebben  olifant Elmer met slurf, gevouwen.

Kom maar eens kijken in de klas wat een prachtige werkjes er al hangen.

 

Alle kinderen hebben hun plekje in de klas weer gevonden. Ze zijn blij met hun eigen stoel en kapstok en weten al goed hoe het kiesbord werkt. De werkjes, hoeken en materialen worden elke dag wat gemakkelijker gekozen en iedereen speelt gezellig met iedereen. 

 

 

 

 

 


24 aug 2018 - Welkom in groep 1/2
Welkom Broes, Sam, Vinz,Lars, Siem, Sep, Juul, Jitte en Sophie in groep 2.

Welkom  Sofie, Puck, Nils, Jip, Tijn,Nanne, Ise, Brenn, Tim, Jade, Daan en Moos In groep1.

 

Wat was het fijn om maandag morgen iedereen weer op school te zien. Na een lange vakantie is het voor de kinderen weer een beetje wennen. Hun kapstokkaartjes zijn een beetje anders, hun stoel staat op een andere plaats, in de kasten zit ander materiaal en heel veel vriendjes zitten niet meer in onze groep want die zijn doorgestroomd naar groep 3.

 

In de klas is deze week veel gewerkt en vrij gespeeld in de hoeken. Vooral de treinenhoek, huishoek en het pakhuis waren erg gewild. Maar ook is veel gekozen voor knutselen en tekenen.

Bij het buitenspelen ontdekten de kinderen een nieuwe crossfiets en ook een nieuwe tweelingfiets. Deze waren meteen erg in trek natuurlijk. Om de beurt heeft iedereen er een ritje erop gemaakt. Iedereen was weer bezig zijn of haar eigen plekje te veroveren en dat is bij iedereen gelukt. De een wil wat meer of wat sneller dan de ander, maar alle kinderen hebben hun maatje of vriendje weer gevonden. Er is weer veel gelachen, want dat hoort bij onze regeltjes. 

Een fijn schooljaar allemaal.

 


07 jun 2018 - Bezoek schooltuin
Een aantal opa's en oma's van de kinderen uit groep 7/8  hebben het op zich genomen om onze schooltuin op te knappen en sinds een aantal weken groeit en bloeit er ineens van alles in onze schooltuin. De saaie zandvlakte is verdwenen. Water, zon en liefde voor de natuur hebben hun werk gedaan. 

Donderdag kregen wij een rondleiding door de schooltuin die veranderd is in een groenten- en bloementuin. De kinderen zagen de bloesem aan de peultjesplanten, de gele bloemen aan de tomatenstekken, de blaadjes en lange stelen bij de zonnebloemen en nog veel meer. Fridie de tuinvrouw gaf antwoord op alle vragen. Ze vertelde over de gaatjes in de bladeren en vertelde over de slakken die de blaadjes zo lekker vonden. Ook het net over de aardbeien lag er niet voor niets. Dat ligt er omdat de vogels de aardbeien ook zo lekker vinden. Na de rondleiding hebben we water gegeven aan alle bloemen en planten.

Wat een prachtig initiatief van de opa's en oma's. We zijn jullie er erg dankbaar voor.


01 jun 2018 - groep 2 en 3
Sinds een aantal weken hebben de kleuters om de week een ander programma op de vrijdag. De ene vrijdag gaan ze om half 10 naar groep 3 en krijgen daar samen met de huidige groep 3 les in dat lokaal. De kinderen spelen en werken samen en raken op deze manier wat vertrouwd met de omgeving en de kinderen van hun nieuwe groep. Vorige week kregen ze Ipad les. Ze vonden het reuze interessant.

De andere vrijdag komen de kinderen van groep 3 naar onze groep en onze lokalen. De kleuters kunnen dan juist de kinderen van groep 3 laten zien welke materialen er in onze lokalen staan en hoe ermee gespeeld kan worden.

De kinderen van groep 2 en 3 worden bewust aan elkaar gekoppeld, om de overgang naar groep 3 soepeltjes te laten verlopen.

Komend schooljaar zal groep 2 in groep 3 zitten, Ook dan zijn er diverse momenten  dat de kleuters die dan in groep 3 zitten, naar de kleuter lokalen terug gaan om daar te spelen met de hun zo vertrouwde materialen. 

 

Omdat groep 4 het ook wel erg leuk vond om een keer terug te gaan naar de kleuters hebben zij ook al een keer samen gespeeld met de kinderen van groep 1. 

 

Alle kinderen zijn erg enthousiast over dit concept. We zijn daar erg blij mee en hopen dat dit een goede stap is in de toekomst om de overgang tussen vooral groep 2 naar 3 gemakkelijker voor de kinderen te laten verlopen.


06 apr 2018 - Ik ben lekker jarig en jullie lekker niet
De verjaardag van een kleuter is iets heel belangrijks. We besteden er daarom erg veel aandacht aan. De belangrijkste persoon op die dag is de jarige. Bij het feestje op school zijn ook de ouders van harte welkom. 

De dag voor de verjaardag wordt de kroon gemaakt. De kinderen mogen een thema opgeven en de kleuren die gebruikt worden om de kroon te maken. Ook mogen ze een aantal kinderen kiezen die meehelpen om de kroon te maken.

De juf maakt elke kroon maar één keer. Een thema kan dus ook maar één keer gekozen worden.

 

De kaartjes:

De jarige jop mag een aantal doe- kaartjes uitkiezen om het feestje extra leuk te maken.

Hij of zij kan een keus maken uit: smincken, verkleed op school komen, filmpje kijken, kleurplaat maken, toverwater maken, ballonnenspel, knutselopdracht, vuurwerkmaken, heel hard uit het raam roepen "ik ben lekker jarig en jullie lekker niet"en nog veel meer.

Als je 5 wordt mag je 5 kaartjes kiezen, word je zes dan zijn het er dus 6.

Sommige kinderen vieren alleen hun 5e verjaardag op school omdat ze hun 6e verjaardag al in groep 3 vieren.

 

De verjaardag taart

Ook wordt er een mooie zandtaart gebakken voor de jarige jop. Deze staat prominent opgesteld en trekt dus altijd veel bekijks.

 

Hulpjes

De jarige mag een dag tevoren twee kinderen aanwijzen die op de feestdag naast hem of haar mogen zitten. We plannen dit momnet graag zo laat mogelijk omdat de bijna jarige soms niet goed weet wie te kiezen. Om de andere kinderen niet tot huilens te brengen is de afspraak gemaakt dat pas bekend wordt gemaakt wie naast de jarige zitten, als we de tafel gaan dekken voor de jarige.

 

Tafel dekken.

Ook dit is een hele happening. Er is een speciaal verjaardag kleed, alle gekozen kaartjes, taart  en kroon en feestelijkheden komen op de tafel.

en natuurlijk ook de traktatie pot.

 

Trakteren

Onze school schaft snoeppotten aan. uit deze potten wordt uitgedeeld. U hoeft dus zelf niet voor een tractatie te zorgen.

 

Cadeautje

Eln natuurlijk mag jarige een cadeautje uitkiezen uit onze speciale verjaardag trommel. 

 

Op het feestje worden feest, verjaardag en lievelingsliedjes liedjes gezongen en verder is het een gezellige boel omdat er veel gelachen wordt.

Kortom een dag om nooit te vergeten.

 

 


29 mrt 2018 - Pyjamadag
Vandaag kwamen alle kinderen in hun pyjama naar school. Ze hadden extra lang mogen uitslapen omdat we Pasen vieren op onze school. De mama's en papa's waren al wat eerder wakker omdat zij voor de heerlijke Paas brunch zouden zorgen.

 

Om 8.30 zaten alle kinderen in de kring op hun eigen stoel en wie kwam daar ineens aan. De Paashaas in eigen persoon. Hij vroeg ons mee te komen naar de hal, waar inmiddels alle andere kinderen van de hele school zich ook verzameld hadden. De Paashaas vertelde ons een prachtig verhaal over kippen en eitjes.

Na afloop van het verhaal, vroeg hij of de kinderen hadden gemerkt dat hij af en toe even weg was geweest tijdens het vertellen.

Maar de kinderen hadden niks gemerkt. Toch was het die snelle paashaas gelukt om tijdens het vertellen, ook nog paaseieren te verstoppen in alle lokalen.

Nou dat was een verrassing. De zoekactie begon direct en alle eieren werden binnen 5 minuten gevonden door die knappe speurneuzen.

Daarna mochten de kinderen ,ook in de andere klassen, gaan knutselen, film kijken, spelletjes doen of lekker spelen.

Na de kleine  pauze begon de overheerlijke brunch. Wat een heerlijke hapjes waren er weer klaargemaakt. We hebben ervan gesmuld. Er was zoveel gemaakt dat de kinderen er smiddags ook nog van gegeten hebben.

 

Hartelijk dank voor alle hapjes en hulp. De kinderen hebben genoten van dit overheerlijke Paasfeest.

 

 


22 mrt 2018 - alle kippen op stok
In de gang is het een getok van jewelste. 28 Kippen zitten daar op stok in het kippenhok.

De kippen zijn ontstaan na aanleiding van een verhaal over Kip Carolien.

Er was eens een boer die een kip had die geen eieren meer wilde leggen.

De boer vond dit niet leuk en werd boos op de kip.

Maar dat hielp allemaal niet. De kip ging zelfs niet meer eten.

De boer dacht dat de kip niet meer gelukkig was bij hem en had een ideetje.

Hij zette de kip in een mandje bij de school, met daarnaast een brievenbus met een briefje erop.

Op het briefje stond: "Wie kan raden hoe deze kip heet, heeft gewonnen en mag de kip hebben",

Alle kinderen van de school wilden natuurlijk graag raden naar de naam van de kip en deden allemaal een briefje in de brievenbus.

De boer was erg benieuwd of de juiste naam erbij zou zitten. Dat was gelukkig wel het geval.

Kip Carolien ging naar haar nieuwe baasje die ook Carolien heette. 

En weet je wat nu zo ongelooflijk was. Carolien de kip wist ineens weer hoe ze eitjes moest leggen. Iedere  dag legde ze een mooi bruin eitje voor haar vriendinnetje Carolien.

 

 

Iedereen, zelfs de nieuwe kinderen , hebben een prachtige kip gemaakt. Eerst hebben ze de kip geverft, daarna kwam er een kam bovenop, een snaveltje aan, een lelletje aan zijn keel en natuurlijk als laatste de oogjes. Er zitten heel ondeugende kippen bij die steeds omvallen en willen gaan slapen, anderen luisteren gelukkig heel goed.

Alle kippen hebben een naam gekregen.

Elke avond worden de kippen in de gang op stok gezet. 

Overdag mogen ze een kijkje komen nemen in onze klas, gezellig bij de kinderen.

Wij zijn heel blij met onze mooie lieve grote kippen, en onze kippen zijn vast ook heel blij en gelukkig met ons.

  

 


12 mrt 2018 - Taalmethode Ko
Vanaf donderdag (15-3) gaat Nikita met de kinderen van groep 1 aan de slag met taalmethode Ko. 

Het is een leuke uitnodigende manier van omgaan met taal waar de kinderen erg enthousiast over zijn. Ze krijgen eerst een filmpje te zien van Ko, nadien krijgen ze een leuk werkblad als verwerking.

 


08 mrt 2018 - Nieuwe thema's
Volgende week beginnen we met een nieuw thema. Zowel Lente als Pasen staan hierbij volop in de belangstelling.

Er zal gewerkt worden over eieren, eierschaal, eiwit en de dooier. De kinderen gaan zelf verhalen maken en hierbij tekenen. Nieuwe letters worden aangeboden en met de begin letter worden woorden gezocht en zinnen gemaakt.

 

De lente geeft weer het begin van de natuur aan. Kleine dieren worden geboren, bloemen, bloesem en blaadjes komen weer tevoorschijn.

Pasen geeft ons ook veel  mogelijkheden om de kinderen enthousiast te maken en te laten leren. De eieren kunnen mooi versierd worden maar ook geteld, waardoor de getallenlijn weer aan bod komt. We gaan sprongen maken van 2/4/6/8/10  en ook van 1/3/5/7/9/11.

U ziet dat er weer plannen genoeg zijn.

 

Afgelopen week hebben de kinderen hard gewerkt aan hun taken.

Sinds een aantal weken worden de weektaken wekelijks  samen met de kinderen gepland aan de hand van een wasknijper, waar een taakje aan vast hangt. De kinderen van groep 2 hebben ieder 3 taken dus ook 3 wasknijpers , die elk corresponderen met een weektaak.

De kinderen van groep 1 hebben 1 of 2 weektaken, en dus ook 1 of 2 wasknijpers.

De kinderen plannen hun taakje voor een bepaalde dag. Dit moeten ze zelf goed in de gaten houden.

Als het taakje is gedaan wordt de wasknijper weer in het mandje gelegd.

Deze week was taak 1: maken van kikker met duplo of lego of kralenplank. 

Taak 2: knutselen van vogelhuisje ( van een melkpak)

Taak 3 : mooie schrijffiguren maken op een want.

 

De taken waren donderdag middag al klaar, zoveel zin hadden de kinderen erin. 

De beloningsstickers gaan erg hard en de sticker kaarten raken erg snel vol.

 

 

 

 


08 mrt 2018 - Nieuwe gezichten
Sinds een aantal weken krijgen we op verschillende dagen van de week, bezoek van twee peuters in onze groep. De peuters worden door hun leerkracht om 9.30u gebracht en om 10.00u weer opgehaald. De kinderen zijn peuters die binnenkort instromen in onze groep. Op deze manier kunnen ze alvast een beetje wennen aan de nieuwe leerkracht, aan de kinderen, de materialen en aan de regeltjes. 

De kinderen van groep 1 en 2 ontfermen zich gezellig over de peuters, nemen hen bij de hand en maken hen wegwijs in onze groep.

Eveneens staan er een aantal ochtend momenten gepland waarbij 2 kleuters een half uurtje gaan spelen bij de peuters.

Dit initiatief kwam vanuit de Peuterspeelzaal/dagprogramma. Het is een prima idee, de kinderen zijn er erg over te spreken en kijken steeds uit naar de kinderen die bij ons op bezoek komen. Het terug gaan naar de peuterspeelzaal is niet voor iedereen een leuk idee. De kinderen mogen zelf aangeven of ze willen gaan spelen/kijken bij Woelwaters.


01 mrt 2018 - Een das voor kikker
Officieel is vandaag de lente begonnen, maar buiten is het nog zo koud dat we gekozen hebben voor een kort winter thema "Kikker in de kou".

Kikker heeft een aantal vriendjes waar hij graag mee speelt. Deze vrienden zorgen altijd goed voor elkaar bijvoorbeeld, als ze verdrietig zijn of als er andere problemen zijn.

Kikker had een groot probleem, hij wilde niet meer naar buiten omdat het zo koud was. Zijn vriend Eend bedacht een oplossing. Hij breide een warme trui voor zijn kikkervriendje. Met die trui en een lekkere warme das om zijn hals, durfde Kikker gelukkig wel naar buiten. 

Deze week hebben de kinderen een mooie das of sjaal gemaakt. De das is gemaakt van stroken die allemaal netjes door de kinderen gemeten en geplakt zijn op een brede strook karton. De kinderen van groep 2 hebben als extra taakje, versiering, franjes toegevoegd die allemaal evenlang zijn en kunstig aan de das geknoopt of gestrikt.

 

 

Vandaag hebben we een nieuwe letter geleerd: de ij van ijs.

Omdat we gisteren de dino zandbakvormpjes gevuld hadden met water, was het water vannacht in ijs veranderd. Het duurde de hele dag voor het ijs gesmolten was, dat hadden we niet gedacht.

 

 

In de gang hangen de mooie werkjes van de kinderen. Ook staan daar de geknutselde vijvertjes met gevouwen kikkers onder het ijs, ten toon gesteld.


22 nov 2017 - Sinterklaas concert
Woensdag 22 november kreeg onze school bezoek van een aantal ouderen uit Steensel. De kleuters en peuters hadden hen uitgenodigd om het Sinterklaas concert bij te wonen. Naast de ouderen van Steensel kwamen ook ouders en belangstellenden van de peuters naar de kijken en luisteren.

Er werd gezellig meegezongen door kinderen en toeschouwers.  Na afloop kregen de kinderen afgelopen een groot applaus. 

 

Vrijdag 24 november was het Sinterklaas concert voor de kleuters en belangstellenden.

Thomas en Jasmijn uit de groepen 4 en 5, hadden supergoed geoefend en begeleidden de kinderen op de piano.

Er waren erg veel ouders, broertjes/zusjes en opa's en oma's die voor deze gelegenheid speciaal naar school waren gekomen.

De kinderen zongen uit volle borst mee, ondanks dat het voor sommigen best wel spannend was om te zingen voor zo'n groot publiek. Anderen hadden er totaal geen moeite mee en zongen en sprongen toepasselijk bij de bekende Sinterklaasliedjes.

 

Na afloop werd als toegift : " En piet ging uit fietsen "gezongen, en kregen de kinderen een daverend applaus en een speculaasje als dank.

 

We wensen iedereen een hele fijne Sinterklaas tijd. Tot volgend jaar.

 

 


08 nov 2017 - 1e spelletjesochtend
 Elk jaar worden aan het begin van het schooljaar, vier spelletjes ochtenden gepland van 8.30u tot 9.15u.     Dit jaar zijn de data: vrijdag 3 november,  vrijdag 26 januari, woensdag 28 maart en vrijdag 29 juni. 

Gezelschapspelletjes  zijn erg belangrijk voor de kinderen. Ze leren hierbij om samen te spelen, ervaren geluk en verlies in het spel en doen ervaringen op met de talrijke spelletjes die er zijn.                                        Om het spel met gezelschap spelen te motiveren vragen we ouders erbij aanwezig te zijn en met een groepje kinderen te begeleiden bij een spel. Een inschrijflijst hiervoor hangt op het white bord in de gang.

   Vrijdagochtend 3 november was onze 1e spelletjes ochtend van dit schooljaar. Een dag van te voren waren de kinderen al super enthousiast omdat hun papa of mama er dit keer bij zou zijn.                     

Het was een heel gezellige spelletjes ochtend. Met weer heel veel nieuwe spelletjes.

Foto's zijn via Parro verstuurd.

Zou u het fijn vinden de volgende spelletjes ochtend aanwezig te zijn, dan kunt u uw naam invullen op de lijst in de gang.

Graag tot 26 januari.

 

 


27 okt 2017 - De mummies (verhaal geschreven door de kinderen van groep 1-2)
Preview foto Er waren eens 14 mummies. Ze woonden in een groot eng donker bos. Er woonden ook heel erg enge en gevaarlijke vogels met driehoekige tanden in hun bek.

De mummies gingen een keer uit wandelen want ze wilden bloed zien. Mummies eten nooit maar bloed vonden ze wel leuk.

Ze gingen naar de slager en rolden door alle worstjes en gehakt. Ze werden best wel vies. Maar toen kwam de slager binnen en die zei : “Eruit “. Maar de mummies luisterden niet en bleven gewoon in de winkel.

Ze gingen toch maar weg want de slager-meneer was best wel boos. Toen gingen ze naar een andere winkel en dat was de Jumbo. Er was heel veel limonade in de Jumbo en toen pakten ze de rode limonade. Die leek ook best veel op bloed. Ze gooiden alles over hun hoofd en benen en armen en buik. De mevrouw van de Jumbo was heel erg boos want alles was ook op de grond gevallen.

De mummies gingen toen naar buiten. En weet je wat er toen gebeurde. Er kwamen vlinders aan en die gingen op de mummies zitten. Want vlinders vinden limonade heel erg lekker.

Toen liepen de mummies naar het bos terug. Ze zaten nog vol met de vlinders. Die gingen niet meer weg. Ook niet als een mummie zijn losse onderarm bewoog of met zijn hoofd schudde. De vlinders kwamen steeds weer terug om de limonade op te eten.

De mummies voelden zich heel blij en mooi want ze hadden een beetje vlinder kleren aan en ook vriendjes gekregen.

En toen gingen ze altijd voor elkaar zorgen. De mummies haalden steeds limonade voor de vlinders en de vlinders bleven steeds op hun zitten.

Zo waren ze heel gelukkig.

 

Verhaal verzonnen door groep ½

26 oktober 2017


26 okt 2017 - Enge en lieve skeletten en de start van de Zilveren Vertel Tas
De griezels in de aula van de school geven heel goed weer waar de kinderen vol van zijn. Volgende week lopen ze allemaal De Spooktocht van het dorp. Dat wordt griezelen natuurlijk.

 

In de klas zijn we ook goed aan het griezelen hoor.

De kinderen kunnen zelf Heksensoep maken, in een heksen ketel met een heksen lepel en natuurlijk heel veel verschillende ingredienten. De kinderen kunnen aan de slag met de recepten waar de hoeveelheden van de ingredienten op vermeld staan. Ze kunnen de soep nog meer betoveren door zelf een geheim ingredient of extra spinnen eraan toe te voegen. De hoeveelheden en schrijven van getallen gaat in een heksenpak erg goed.

Bij de kapstokken hangen 12 skeletten. Deze zijn door de kinderen zelf gemaakt van losse onderdelen,  losse botten in dit geval. Sommige kinderen hebben zelf boven of onder armen getekend. Twee aan twee hebben ze gewerkt en er zijn de meest enge maar ook lieve skeletten uit voort gekomen.

De woorden skelet, schedel, ribben, schouderblad, boven en onder arm/been zijn meerdere malen gebruikt.

Om het nog enger te maken hebben alle skeletten een naam gekregen.

Durft u het aan om door de skeletten gang te lopen????

 

Vandaag stond de verteltafel centraal.

Het vertellen aan de hand van wat meegebrachte spulletjes gaat voor kinderen vaak wat gemakkelijker.

Omdat het de eerste keer was had Juf Yvonne een aantal spulletjes over zichzelf meegenomen. Al bij het uitstallen op de tafel begonnen de kinderen nieuwsgierig vragen te stellen en te wijzen.

Op de tafel stonden fotolijstjes met foto's, muziekdoosjes, er lagen schelpen en een aantal mooie en ook spannende boeken.

De kinderen mochten er vragen over stellen en de juf gaf antwoord.

De verteltafel heeft een plek gekregen in de klas.

Heel graag willen de de kinderen ook iets vertellen over zichzelf. Daarom heeft Sil als eerste de Zilveren Vertel Tas meegekregen. Hij mag hier een aantal spullen indoen waar hij graag iets over wil vertellen.

We zijn heel benieuwd naar zijn verhaal.

 

Steeds als de Zilveren Vertel Tas aan bod is gekomen, hangen we een foto van uw kind, achter de vertel tafel, op onze deur in de klas. 

 


06 okt 2017 - Kinderboekenweek
Wat een griezels staan er op het podium in de hal. Er staan levens grote spinnen, in de vertelstoel zit een geraamte en overal hangen  vieze spinnenwebben. 

De kleuters keken afgelopen week hun ogen uit. De school leek wel een beetje veranderd in een griezel school.

En dat klopt ook een beetje, want deze week is het weer Kinderboekenweek. Afgelopen week is de kinderboekenweek spectaculair geopend met het thema: Griezels, bang en spannend.

Ook in de klas staat het thema volop in de balangstelling. 

Veel kleuters vinden het al een beetje spannend als bij Koekeloere de muziek een beetje donkerder klinkt,

of als Moffel zegt dat hij bang is. Kinderen trekken de gevoelens vaak direct op zich zelf en worden dan één met het verhaal.

In onze klas is aandacht geschonken aan het boek : Bang Mannetje. De kinderen vinden het boek nu niet meer eng. Het is ook al zo vaak voor gelezen. Het bange mannetje uit het boek is veranderd in een best wel dapper mannetje, en dat vooruitzicht alleen al is voor veel kinderen een reden om het verhaal nog eens te willen horen.

Een ander leuk boek dat verteld is heet : Ridder Florian de en grote griezels, een klein boekje met een aantal korte spannende verhalen op rijm.

Toen Anna uit groep 7/8 een kleuter was kon ze haar lievelingsboek over Joris en de Draak helemaal uit haar hoofd vertellen. Vrijdag heeft ze dit zelfde boek meegenomen en het voorgelezen aan de kleuters. Ze hingen aan haar lippen. Een prachtig verhaal, prachtig voorgelezen. Dank je wel Anna.

In onze gang en op de kast in de klas staan veel boeken over het griezel thema waar de kinderen vrij in kunnen lezen.

Ook in de bibliotheek vindt u veel met boeken die hiervoor zijn geselecteerd.

Heel veel leesplezier de komende week ( en daarna).

 

Tip

Zaterdag 7 oktober speelt Het kindertheater Knorr:" Ik wil een eng verhaal"

Waar: Kinderboekenwinkel de Boekenberg op de Kleine Berg in Eindhoven

tijd: 14.00-14.45uur

 


28 sep 2017 - Vervolg herfst
Deze week is er nog hard gewerkt aan het thema herfst. We hebben beukennootjes geteld, blaadjes gesorteerd, groepjes gemaakt van eikels en takjes en nog veel meer.

De ramen hebben onze klas veranderd in een donker bos want de prachtige werkstukken op vliegerpapier zien er een beetje spookachtig uit. Loopt u maar eens binnen om te kijken.

Vandaag kwam het boek :" Bang Mannetje " aan bod.

Het boek gaat over een jongetje dat hulp inroept van de Toverboom omdat hij niet meer zo bang wil zijn.

De Toverboom gebiedt hem naar het toverwoud te komen. En dat doet Bang Mannetje dan maar.

Onderweg komt hij in de meest enge, griezelige situaties, maar hij weet zich er kranig door heen te kletsen.

Dan arriveert hij bij de Toverboom. Hoe het afloopt kan uw kind u vast vertellen.

In onze gang hebben de kinderen samen een reuze reuze boek gemaakt over Bang Mannetje, vol met enge draken, heksen, spinnen, skeletten, bomen en nog veel meer.

U wordt van harte uitgenodigd om het reuze reuze boek van Bang Mannetje te bekijken.


21 sep 2017 - herfst in de klas
Goede morgen zei de spin

ik heb vandaag toch zo'n zin

om een webje te weven

nou dat doe ik dan maar even

rond en rond en draaien maar

ziezo, mijn webje is al klaar.

 

De herfst is ondanks het mooie weer toch begonnen. Het bos ligt bezaaid met eikels, voor de school liggen hazelnoten, ook de kastanjes zijn uit hun bolsters gevallen.

Kleuters vinden het heerlijk om te verzamelen, om dezelfde spulletjes bij elkaar te zoeken, om te vergelijken en om te kijken naar elkaars gevonden schatten.

We hebben met elkaar iets bedacht om de gevonden herfst spulletjes zo mooi mogelijk uit te laten komen. Daarom heeft iedereen een boom gekleid en de gevonden takjes, eikels, blaadjes etc. erin gestoken. Een aantal kleuters wilde er niets in steken en hebben zelf takken aan de bomen gemaakt. De kunst-verzamel-werkjes staan in de gang ter bewondering.

 


08 sep 2017 - Vervoer
Vervoer en verkeer staat komende twee weken in de belangstelling in onze groep.

Naar aanleiding van een gesprekje over de weg en de stoep kwamen we op voertuigen die heel hard rijden of wat langzamer.

Race auto's kunnen heel hard rijden dat heet racen. Nanna, Jitte, Laura, Marit, Lynn, Broes, Nine, Rosalie, Loes, Vera, Mats, en Vinz wilden er daarom graag één  knutselen.

Brandweer auto's kunnen ook hard rijden, maar dat mag alleen als ze naar een brand rijden. Lef, Julie, Milou en Sil kozen ervoor om een brandweerauto met brandweer mannen, ladder met sporten en brandspuit te knutselen.

In een vliegtuig kun je ook mensen of dingen vervoeren. Morris, Jens, Guy, Sep en Juul hebben met foam een vliegtuig geknutseld.

De kinderen zijn erg trots op wat ze gemaakt hebben. Loopt u gerust eens binnen om te kijken.

 

Volgende week lopen we de school-thuis route en gaan we verder in het thema met : verkeersborden, stoplichten, stoepranden etc.


06 sep 2017 - Start schooljaar 2017
Vorige week zijn we heel fijn gestart met 21 kleuters in onze groep.  Het was toch weer even wennen voor iedereen.  De kring is een stuk kleiner dan eind vorig jaar en regelmatig wordt gezocht naar een vriendje of vriendinnetje die naar groep 3 is doorgestroomd.

Omdat het buiten mooi zomer weer was heeft iedereen een mooie vingerverf tekening gemaakt van de zee. Het knutselwerk werd aangevuld met zand en kleine tekeningetjes. De kinderen waren trots op hun prachtige werkstukken.

Deze week hebben we ook gesproken en gewerkt met schuine en rechte lijnen.

Natuurlijk zijn er al weer veel liedjes en versjes gezongen en opgezegd.

Dagelijks openen we de dag hiermee en ook voor de jarige papa's en mama's is er een liedje dat steeds geoefend wordt.

 

Aan het eind van de week had iedereen zijn of haar vriendjes en vriendinnetjes gevonden en werd er weer veel afgesproken bij het naar huis gaan.

 

We wensen iedereen een heel fijn en gezellig schooljaar.

 

 


29 jun 2017 - Ouder bedank ochtend
Vanmorgen zijn de ouders bijzonder in het zonnetje gezet door de kleuters.

Om iedereen hartelijk te bedanken voor alle hulp bij,

het fietsparcours, koningsdag, Pasen, schoolreisje, Carnaval, kerst, bibliotheek, spelletjesochtend, Sinterklaas en op nog heel veel andere momenten, hadden de kleuters zelf een bedank programma bedacht.

Ze wilden graag laten zien wat ze dit jaar allemaal geleerd hebben. Hier hebben ze hun eigen optreden bij gemaakt.

Roos, Guy, Rosalie en Sep hebben een liedje gezongen van "Alle eendjes zwemmen in het water "en er een eigen versie aan toegevoegd.

Sem, Mik, Luuk, Daan en lars hebben als natuurliefhebbers ieder wat verteld over insekten die regelmatig te zien zijn op onze speelplaats.

Nanna, Milou, Lynn en Julie hebben een italiaans liedje gezongen.

Pien, Marit, Juul, Floor en Kim hebben een liedje met spelletje gedaan over een lieve heersbeestje.

Jamy en Jill hebben zelf een gezellig vakantie verhaal getekend en verteld.

Ook Thijmen en Lef hebben samen een interessant verhaal getekend, geschreven en verteld over verhuis pakketten en vrachtwagens.

Vera, Loes, Nine en Laura hebben ook samen een liedje gezongen.

Chloé, Juul en Sil hebben met behulp van het Digibord een liedje gezongen waar iedereen vrolijk mee meezong.

En ten slotte traden de Kunstmeesters op. Morris, Vinz, Jens en Mats hebben een geweldig kunstenparcours laten zien. Ze hebben gesprongen door hoepels, gehinkeld over een plank, geklommen over een brug en zelfs over een touw gelopen.

Dit was allemaal om

Alle mama's en papa's, oma's en opa's  heel hartelijk te bedanken  voor alle hulp afgelopen jaar.

 

 

Nogmaals dank namens alle kleuters en leerkrachten


21 jun 2017 - fietsparcours
Woensdag 21 juni zijn alle kinderen met hun fiets naar school gekomen. Vandaag gaan ze allemaal het voor hen uitgezette fietsparours fietsen.

Op ons eigen verkeersplein hebben ze al goed geoefend met fietsen maar nu moeten ze laten zien wat ze kunnen.

Het parcours bestaat uit verschillende onderdelen.

1 Slalom fietsen tussen de pionnen door.

2 op tijd remmen

3 rijden over obstakels

4 fietsen op verkeersplein met verkeersborden, zebrapad, haaientanden en rekening houden met overstekende mensen.

5 rechts aanhouden in verkeers situatie.

 

Alle kinderen hebben ontzettend goed geoefend en opgelet

en iedereen krijgt een verkeersdiploma.

Van harte gefeliciteerd allemaal.

 

 


24 mei 2017 - Schoolreisje 1 juni
Volgende week donderdag is het eindelijk zover. Dan gaan de kleuters op schoolreisje naar De Hooiberg.

De kleuters zijn razend enthousiast om gezellig met de hele klas, naar de voor hen bekende veilige Speelboerderij te gaan.

De kinderen kunnen zelfstandig daar spelen en knutselen. De leerkrachten en hulpouders van beide scholen houden een oogje in het zeil.

Na afloop krijgen alleen onze kinderen een gezellig extra aandenken aan het uitstapje naar De Hooiberg, zodat ze nog even kunnen nagenieten.

 

met vriendelijke groet

 

 


17 mei 2017 - EROP UIT
Ook zo'n zin om erop uit te gaan? De kleuters wel. In hun grenzeloze fantasie maken ze veel mee, de spannendste dieren of dingen komen zomaar op hun pad,  de grootste reizen maken ze mee. Ze kunnen  in een weekend ineens op vakantie naar Italie zijn geweest, maar ook de achtertuin kan plotseling veranderen in een oerwoud.

Komende weken gaan wij aan de slag met het thema "Erop uit", een thema dat heel goed aansluit bij de belevingswereld van de kleuters.

We gaan zo vaak op pad. Vandaag zijn we in onze fantasie op weg gegaan naar een leuk uitje. Het werd Het Circus.

In het circus valt van alles te beleven. Er zijn acrobaten, clowns, een jongleur die de ballen hoog moet houden, er is een circus directeur, soms zijn er dieren die kunsten laten zien in de piste en nog veel meer.

Alle kleuters hebben al een prachtige circus tent gemaakt.  Voor de jongste kleuters was de instructie:    1. Plak gekleurde stroken van boven naar beneden netjes op je vel papier.  2. Er mogen geen  twee dezelfde kleuren naast elkaar geplakt worden. 3. Knip of scheur de stroken even lang. 4. teken een puntdak op de tent.

Groep 2 instructie:1. teken een circustent  met dak erop. 2. kleur de tent in alsof het tentdoek uit strepen bestaat. 3. teken de tent met de luifel open.4. teken een dier of persoon in de tent.

De tenten zijn allemaal prachtig geworden.

Het thema leeft ineens enorm bij de kinderen. Ze zijn al bezig met optredens en acts  te verzinnen. Dat wordt weer spannend deze week.

 

Morgen gaan we er weer op uit naar de tennisvelden. De kinderen hebben hier ook echt  zin in om weer les te krijgen van meester Maurice. Als u wilt kom dan maar eens kijken naar de sportieve kinderen. 

 

Op donderdag 1 juni gaan we erop uit naar De Hooiberg in Bladel ( www.dehooiberg.nl)

De kinderen vertrekken om 8.30u , met ouders die zich hiervoor hebben opgegeven, naar de Hooiberg.

 Bij de Hooiberg krijgen ze een ijsje en ranja. Eten (en drinken )moet ieder zelf meenemen. Ook is het fijn als de kinderen extra ondergoed en bovenkleding bij zich hebben.

De ouders halen ons om 14.30u op bij de Hooiberg.

Om 15.00u zijn we weer terug op school.

Verdere info vindt u in onze nieuwsbrief.

Het wordt vast een heerlijke dag.

We hebben er veel zin in. 


11 mei 2017 - eerste tennisles
Onze eerste tennisles was een groot succes. We hadden ons al goed warm gelopen en gezongen op weg naar de tennisvelden. Daar stond Meester Maurice al op ons te wachten.

De kinderen moesten op de eerste lijn gaan staan. Daar kregen ze wat rek en strek oefeningen. Daarna werd er echt met de racket en een bal erop gelopen en gespeeld.

 De kinderen kregen twee aan twee een racket en bal en konden elkaar daardoor fijn helpen.

Maurice legde alles goed uit op een niveau dat de kinderen goed begrepen. Hij was vol aandacht en de kinderen hingen aan zijn lippen. 

 De kinderen bleven een en al oor en reageerden super positief.

Volgende keer krijgen alle kinderen een racket en spelen we op 4 velden.

 

Onze klas is de komende weken elke donderdag  steeds om 9 uur aan de beurt.

Heeft u zin om te komen kijken is dat altijd goed.

 


19 apr 2017 - tennis voor kleuters
Beste ouders

 

Vanaf donderdag 11 mei tot en met 22 juni krijgen de kleuters 6 weken lang tennisles op het tennisveld in Steensel.

 

De lessen worden gegeven door Maurice Thijssen.

Samen met de leerkrachten lopen de kinderen naar het tennisveld.

De lestijden zijn: 9.00u tot 9.45u.

Daarna lopen we weer terug naar school.

Bij slecht weer zal uitgeweken worden naar onze gymzaal.

 

We vragen de kinderen deze donderdagen in gemakkelijke kleding en gymschoenen naar school te komen.

Om de dorst te lessen is een extra beker drinken in hun tas heel fijn.

We hopen dat de kinderen er erg veel plezier aan zullen beleven.

 

 

 

 

 


13 apr 2017 - Paasbrunch
Al twee weken hebben we geknutseld en gekleid, getekend en gespeeld, geluisterd en gezongen over Pasen.

De kinderen van groep 1 hebben niet alleen een mandje geknutseld maar ook een mooi verrassingsei.

Een gekleurd plastic ei is door de kleuters helemaal omkleid. Dit was niet zo gemakkelijk als ze dachten want de stukjes klei moesten goed aangesmeerd worden anders zouden ze er direct van af valle. Hierna moest het eitje drogen op een zelf gemaakt eierdopje.

Toen de eieren na een paar dagen droog waren, leek het net of er kuikentjes aan het uitkomen waren. In alle eieren zaten mooie barstjes. De eieren werden gewikkeld in huishoudfolie en het gekleurde kuikentje werd erbovenop geplakt. Wat een mooi gtezicht was dat. Vandaag zijn alle klutsels en ook de eitjes mee naar huis gegaan. Kinderen die benieuwd zijn naar de kleur van hun ei kunnen de eierschaal er vanaf pellen.

 

De oudste kleuters hebben een half ei geboetseerd. Ook dit was een geweldig moeilijk werkje.

De opdracht was uit 1 stuk klei een half ei te maken zonder kleine losse stukjes. Alle klei moest goed aangesmeerd worden en daarna een beetje in de vorm van een ei gedrukt worden.

Het zijn echte paaseieren geworden. Prachtig. Ook deze zijn vandaag mee naar huis gegaan.

 

De Paasbrunch.

Bijna elk kind had iets lekkers meegenomen op een bordje of in een klein schaaltje. De hapjes werden in de klas op de kast gezet zodat we alles goed konden zien. Het zag er allemaal zo lekker uit dat we bijna niet konden wachten. Maar de brunch begon pas om 10.30u

Rond 9.15 werden de kinderen in kleine groepjes door de andere kinderen van school opgehaald om met elkaar het levend ganzenbord spel te spelen. Wat gezellig was dat. De oudsten zorgden goed voor de jongsten en iedereen had veel plezier.

Na het ganzenbordspel begon de heerlijke brunch.

Alle kinderen hebben heerlijk zitten smullen. Ze hebben veel hapjes geproefd of geprobeerd en we hebben complimentjes ( door de kinderen aan elkaar)

We willen al die mama's en papa's hartelijk danken voor al die heeeeeeerlijke hapjes en hele fijne paasdagen  wensen.

 

Tot dinsdag allemaal.

 

 

één ei is geen ei

twee ei is een half ei

drie ei is een paasei

 


05 apr 2017 - Bijna Pasen
Preview foto

Eerst zat je in een eitje Eerst zat je in een eitje
Daarbinnen was het kaal
Toen groeide je een tijdje
En KRAK, deed de eierschaal

Je stapte uit het dopje
En keek eens om je heen
Je schudde met je kopje
Daar stond je nu alleen

Je hebt een heel zacht lijfje
Dat is helemaal van dons
En als je wilt dan blijf je
Gezellig hier bij ons
 

 


31 mrt 2017 - Kangoeroedag en Kangoeroeklup 2017
Preview foto Afgelopen woensdag was een zeer sportieve dag voor de kleuters van Sinte Lucij. Samen met nog 150 kleuters van andere scholen uit de omgeving deden ze mee met Kangoeroedag 2017 op het korfbalveld in Knegsel.

De kinderen konden heerlijk spelen en kennis maken met allerlei bal en contact spelen. Het belangrijkste was natuurlijk samen plezier beleven aan hetzelfde spel, en dat doel is absoluut bereikt.

De dag was zeer goed georganiseerd door de Korfbal vereniging Fortuna en KV Steensel. Alle kinderen werden verdeeld in een groepje van 8 ( bestaande uit kinderen van Sinte Lucij) en kregen per groep een eigen kleur T-shirt aan. De begeleiders waren zeer enthouisiast en wisten ook de stille kinderen voldoende te motiveren om ook hen aan het spel te laten deelnemen.

Tussendoor was tijd voor een hapje, drankje en rustmomentje.

Na afloop kreeg iedereen een Kangoeroedag Diploma. De kinderen hebben het geweldig gevonden.

 

Kangoeroeklup bij Fortuna en KV Steensel.

Kinderen die de Kangoeroedag zo leuk vonden en het eigenlijk nog een keer willen herhalen kunnen elke zaterdag ochtend ( 9.30-10.15) terecht op de Breemakkerweg in Knegsel.

De kinderen maken spelenderwijs contact met sport en spel. De balvaardigheid wordt bevorderd door ballen in de korf te gooien, door een gat of tunnel.

Voorop staat team spirit, het plezier en sportief bezig zijn onder begeleiding van Korfbal vereniging Steensel.

Bij het diploma van Kangoeroedag hebben de kinderen een stempelkaart gekregen. Op vertonen van deze kaart kunnen de kinderen 3x gratis en vrijblijvend deelnemen aan de kangoeroeclup op zaterdag.

Kom as zaterdag eens een kijkje nemen.

 

Foto's van Kangoeroedag staan op de fotopagina's.


24 mrt 2017 - Nationale pannenkoekendag voor opa's en oma's
Vandaag was onze klas voor één dagje omgetoverd in een echt Pannekoekenhuis. Opa's en oma's konden zich inschrijven om samen met hun kleinkind een lekkere pannenkoek te bakken en op te eten.

Kinderen waarvan de opa of oma niet in de gelegenheid was om te komen konden natuurlijk ook een andere oudere uitnodigen voor deze gezellige dag.

In de klas hebben we een grote stapel pannenkoeken getekend en ingekleurd. Op het digibord werden inmiddels liedjes gespeeld over opa's en oma's en de kinderen zongen uit volle borst mee.

Ook Koekeloere ging vandaag over Pannenkoeken bakken.

 

Alle opa's en oma's gingen met een volle buik en een hoofd vol gezelligheid weer naar huis. De pannenkoeken hadden heerlijk gesmaakt.

 

Willen jullie het lekkere recept nog eens thuis uitproberen?

Dan volgen hier de ingredienten:

8 lepels mee

3 eieren

1 bakje rozijnen

1 bakje melk

alles heel goed door elkaar roeren.

een beetje boter in de pan en de pan heet laten worden.

1 lepel beslag in de pan en wachten tot de bovenkant droog is

gooi hem dan in de lucht en bak ook de andere kant.

 

Eet smakelijk allemaal

Dank u wel opa's en oma's dat jullie naar onze school zijn gekomen

Wij vonden het heel fijn dat jullie er waren

 

veel liefs van alle kleuters


24 mrt 2017 - Onder de zee
U heeft het vast al gezien, onze klassen zijn veranderd in en prachtig zee aquarium. Op de ramen zijn zelfverzonnen en getekende vissen geplakt. De algen en de zeeplanten in het water zorgen voor voldoende zuurstof.

Ook onder in de zee, op de bodem zijn natuurlijk planten, maar ook stenen en rotsen waar schaaldieren en schelpdieren zich kunnen verstoppen.

Sommige vissen zijn heel klein. Deze vissen leven vaak in groepen. We hebben een boek gelezen hierover. De kleine vissen vormden met elkaar een hele grote vis. Een grote vis die eraan kwam zwemmen ging natuurlijk gauw aan de kant. Dat was dus heel slim van die kleine vissen om zo samen te werken.

 

De boeken van de Mooiste vis van de zee staan centraal in de klas. De kinderen lezen hier dagelijks in. De prachtige schubben zijn heel aanlokkelijk.

 

Lezen bevordert het taalgevoel van kinderen. Het samen lezen, samen praten over het boek, samen nog eens terug kijken is niet alleen prettig maar daardoor krijgen de kinderen op verschillende manieren steeds weer temaken met vormen van zinnen en met nieuwe woorden geplaatst in een nieuwe zin.

 

De woordenschat woorden die deze week behandeld zijn staan in bovenstaand stukje. De plaatjes van de nieuwe woordenschat woorden zitten bij ons in de woordenwolf.

Dagelijks nemen een paar kinderen een plaatje van een nieuw woord en proberen dit te omschrijven. Het is een verrassend leuke bezigheid waar iedereen met veel plezieraan meedoet.

 

Ons thema gaat nog 2 weken door.


09 mrt 2017 - Vriendjes en Vriendinnetjes
Hallo allemaal,

Vandaag hebben de kinderen van groep 1 een prachtige tekening gemaakt.
Ze hebben zichzelf nagetekend, en hun beste vriend of vriendin. Sommige kinderen hebben er meerdere getekend.
De kinderen hebben gelet op welke kleur en model de haren zijn van zichzelf en hun vriendjes, ook is er gelet op kleding, gezicht (ogen, neus, mond en oren), armen en benen, voeten en handen (5 vingers aan iedere hand).

Alle kinderen hebben hard en heel netjes gewerkt aan deze opdracht.  
Knap hoor!

 

 

De kinderen van groep 1-2 hebben nagedacht wat ze wilden zeggen over iemand in de klas. De kinderen moesten iets aardigs zeggen over iemand anders:

- Thijmen vindt het leuk om met Sem te spelen, omdat Sem goede ideeën heeft.
- Sem vindt het leuk om met Lars samen te spelen, vooral om samen te voetballen. Dit gaat altijd heel goed.

- Loes vindt het heel leuk om samen met Nine cakejes te maken.

- Nine vindt Vera lief, omdat ze graag samen spelen.

- Vera leert mooi te tekenen van Laura.

- Laura vindt Loes lief, omdat ze buiten met de paardentouw spelen. Ze hebben nooit ruzie.

- Pien vindt Juul b. een goede vriendin, ze kunnen ruzies goed samen oplossen. Ze helpen elkaar.

- Juul b. vindt het leuk om samen met Rosalie te spelen, ze luisteren goed naar elkaar.

- Rosalie tekent en knutselt graag samen met Floor.

- Floor speelt graag samen met Jill, ze kunnen buiten samen hard rennen.

- Jill vindt dat Juul v. goed kan spelen met de mozaiek, ze maakt mooie patronen.

- Juul v. vindt het leuk om met Jamy te tekenen, ze leren van elkaar.

- Jamy vindt het leuk om buiten te rennen met Julie.

- Lef vindt het leuk om met Sil af te spreken, dan spelen ze samen met de lego.

- Sil vindt het leuk om met Lef af te spreken, dan spelen ze samen met de lego. Makkelijk om naar elkaar toe te gaan.

- Guy vindt het leuk om met Mats samen te spelen, zonder ruzie. Vooral met de duplo.

- Broes vindt Floor lief, leuk om samen te spelen.

- Lars vindt het leuk om met Daan te spelen, leuk om met de kleine blokjes te spelen en te voetballen zonder ruzie.

- Daan vindt het leuk om met Luuk te spelen. Hij is lief en ze maken nooit ruzie. Daan kan ook veel leren van Luuk.


25 feb 2017 - Carnaval 2017
Gisteren was het dan eindelijk toch zover. Carnaval!!

Al dagen spraken de kinderen over hun nieuwe verkleedkleding, over dezelfde kleding of thema's en over het feest op school.

De terugblik naar vorigjaar was voor de meeste kleuters erg lang geleden. Maar toch wisten nog enkele kinderen over het gezellige feest en optredens in de Hollekes.

De dag begon met een "Loop over de catwalk ". Iedereen werd bewonderd en geprezen. De kinderen zagen er ook allemaal geweldig prachtig uit. De groepjes Prinsessen, Roodkapjes, Prinsen, dieren, polities, stoere mannen, enz enz liepen trots mooi te wezen en kregen een groot aplaus van de toeschouwers. De kinderen genoten van al deze aandacht.

Daarna werd de groep in kleine groepjes verdeeld en gingen onder leiding van een hulp ouder, spelletjes doen in de beide lokalen, gang en speellokaal. Plezier en gezelligheid was het thema van die ochtend, en daar zijn we goed in geslaagd. Tijdens de spelletjes kregen de kinderen limonade en peperkoek en konden ze even op adem komen op hun eigen stoel in de klas.

 

Rond 10.45 vertrokken we naar de Hollekes en mochten als eerste groep het podium op met ons lied: Het Elastiekje van Dirk Scheele.

De jongste kleuters hadden allemaal een gitaar gemaakt waarop heftig gespeeld werd. Deze kinderen zaten op een hoge kruk op het podium.  De oudste kleuters kregen een elastiekje om de poot van de kruk en speelden daarop als echte bandleden. Na afloop kregen ze een groot applaus.

 

Nadat alle klassen hun optredens hadden laten zien werd door de Raad het beste optreden gekozen. Helaas vielen we dit jaar niet in de prijzen en had groep 3/4 1 puntje meer dan onze groep.

Een groot applaus en hoera voor groep 3/4. 

 

We willen alle hulpouders hartelijk bedanken voor alle hulp tijdens deze gezellige dag, en 

alle kinderen een fijne vakantie wensen.

Fijne Carnaval en tot over een week.

 

Alaaaaaaaaaf


16 feb 2017 - Prins verkiezing
Vandaag is de Prins Carnaval Sinte Lucij met zijn hele gevolg gekozen.

De kinderen van groep 6/7 en 8 die zich kandidaad willen stellen worden niet zomaar tot de raad verheven, ze moeten een aantal beproevingen ondergaan en de selectie is zwaar en streng.

1  Denk beproeving: De kinderen krijgen een 20 tal voorwerpen te zien gedurende 1 minuut. Daarna moeten ze in 1 minuut zoveel mogelijk voorwerpen opschrijven.

2 Uithoudings beproeving: In groepen van 6 laten ze zien hoelang ze aan een ring in de gymzaal kunnen hangen. De ring hangt op een vervelende hoogte zodat ze hun krieen moeten buigen. Wie het langst kan blijven hangen heeft de meeste punten.

3 Behendigheid beproeving: Stoelendans. Waarbij net zo lang wordt doorgegaan tot er één kind over blijft.

 

Onder hard gejuig, getrommel en aanmoediging door alle kinderen van de hele school is tenslotte

Giorgio onze Prins geworden.

Guus is zijn adjudant

En Lotte is de Nar.

 

Volgende week gaan we heerlijk carnaval vieren. Ons klassenoptreden  "Het elastiekje "van Dirk Scheele zit er al goed in. Daarna is het een weekje vakantie.

 

Tot de volgende keer

 

foto's staan op de site

 

 

 


14 feb 2017 - Valentijsdag
De papa's en of mama's, opa's en of oma's, oom en of tante van de kleuters zijn zeker en vast goed verrast met Valentijnsdag.

Al 4 dagen lang lag een mooi gemaakt knutselwerkje onder het bed van de kleuters te wachten om open gemaakt te worden.

Voor de zekerheid had iedereen er 4 rondjes op getekend want zoveel nachtjes moesten ze nog wachten voor het cadeautje gegeven kon worden. We hadden afgesproken dat na elke nacht een rondje ingekleurd zou worden, de kinderen zouden dan zelf kunnen aftellen tot het laatste rondje.

Ondanks dat het inkleuren toch wel problemen gaf (  "Ik mag geen potloden boven hebben want anders kleur ik misschien op de muren, en dat mag niet van mijn mama"!) zijn alle lieve wensjes van de kinderen hartelijk in ontvangst genomen.

Fijne Valentijnsdag

 


03 feb 2017 - boekenboek
Vandaag zijn de Nationale voorleesdagen afgesloten met een terugblik op alle boeken die we

afgelopen 10 dagen, gelezen en bekeken en besproken hebben.

Iedereen kreeg een boekje met hierin plaatjes van alle kaften van de besproken boeken.

 

Tijdens de instructie vandaag werden alle boeken een voor een nog eens bekeken en terug verteld door de kinderen.

Het ene boek had meer indruk gemaakt dan het andere.

De kinderen mochten een groen rondje onder het boekje zetten als ze het een leuk boek vonden.

Sommige boeken waren zo leuk dat ze meerdere rondjes kregen.

Tenslotte mocht iedereen een tekening maken van zijn of haar lievelingsboek.

De boeken zijn allemaal verkrijgbaar in de bibliotheek.

Veel leesplezier nog allemaal.


24 jan 2017 - Nationale voorleesdagen
Woensdag 25 januari beginnen de Nationale Voorleesdagen.

In de klas maar ook in de bibliothheek wordt er veel aandacht aan besteed.

Lezen, voorgelezen woren,samen lezen of plaatjes bekijken verhoogt het leesplezier

en leesinteresse van kinderen.

Deze week besteden we extra aandacht aan het thema boeken, voorlezen en vertellen.

Tot en met volgende week vrijdag 3 februari worden er klassikaal maar ook in kleine groepjes boeken voorgelezen door een leerkracht in de bibliotheek. De boeken zullen daarna in de klas neergezet worden zodat de kinderen ze nog eens kunnen bekijken. De kinderen vinden het prachtig om het boek zelfstandig na te vertellen aan de hand van de prenten.

Ook is het leuk om te zien dat kinderen hun eigen verhaal kunnen verzinnen als ze een boek in handen krijgen dat nog niet eerder is voorgelezen.

Lezen is en blijft de moeite waard.

 

De boeken die we aan bod laten komen krijgen alle kinderen op vrijdag 3 februari mee naar huis. Op een A4 tje kopieren we alle kaften van de boeken. De kinderen herkennen het boek zo gemakkelijker. Bovendien kunnen ze aangeven of ze het boek leuk vonden of niet.

 

Elke woensdag kunt u samen met uw kind een bezoekje brengen aan de bibliotheek van onze school. 

De deur is om 8.20u open en de  bibliotheek hulpouders verwachten u.

 

Tip: prentenboeken zijn ook te vinden op:

 Op YOUTUBE / PRENTENBOEKEN 

Wepboeken

 

Veel leesplezier


13 jan 2017 - Gang van zaken groep 1-2
Beste ouders

Wij wensen alle ouders en kinderen een heel fijn en gelukkig 2017.

Na de kerstvakantie zijn bijna alle kinderen weer naar school gekomen.

Een aantal kinderen is helaas ziek. We wensen jullie van harte beterschap, en hopen dat jullie ook snel weer kunnen aansluiten bij onze groep 1/2.

De nieuwe kinderen : Mats, Morris, Jens, Guy, Rosalie en Broes heten we van harte welkom in onze groep.

We hebben  een gezellige groep en met jullie erbij wordt het vast nog gezelliger.

 

Om ons aanbod zoveel mogelijk te laten aansluiten bij alle kinderen, werken we dagelijks

tot 9.15u met instructie groepen waarbij de oudste en jongste kleuters instructie krijgen op eigen niveau.

De komende weken gaan we aan de slag met thema De Winter.  We knutselen  verven en tekenen natuurlijk, maar gaan ook aan de slag met: rangtelwoorden, tellen in sprongen van 2, seizoenen, terug tellen vanaf een getal en rijm.

Ons aanbod is positief en uitnodigend  gericht op samen leren samen oefenen en van elkaar leren.

 

Elke woensdagochtend om 8.20 is de bibliotheek op school voor ons open. Samen met uw kind kunt u boekjes uitzoeken om fijn thuis samen in te kijken of voor te lezen. Voor kinderen is dit rustmomentje heel belangrijk. Het lezen van boeken bevelen we  sowieso  aan omdat het de leesbevordering, taal en woordenschat van kinderen enorm vergroot.

Heeft u nog geen kennis gemaakt met onze schoolbibliotheek, loop dan gerust eens binnen.

 

Woensdag 25 januari is het spelletjesochtend bij ons in de klas. Een aantal ouders heeft zich begin dit jaar ingeschreven om hierbij aanwezig te zijn en tot 9.15 u een groepje kinderen te begeleiden. De spelletjes worden door de kinderen zelf meegenomen.

Groepsspelletjes zijn niet alleen reuze gezellig om te spelen maar ook het tellen van stippen op de dobbelsteen, het nemen van de juiste stappen op het bord, onthouden van spelregels, elkaar aanspreken op, sportiviteit en omgaan met winst of verlies 

spelen hierbij een grote rol.

Voor alle vragen kunt u dagelijks terecht bij Daan, Nikita of Yvonne.

Ook voor specifiekere vragen kunt u natuurlijk bij ons terecht. We maken heel graag na schooltijd hiervoor een afspraak samen met u.

 

Team groep 1-2


22 dec 2016 - kerstknutselen
Foto's van het kerstknutselen vindt u op onze site met uw inlogcode

 

De kinderen hebben heel hard gewerkt aan verschillende werkjes, De kinderen mochten twee knutsels maken tijdens de gezamelijke knutseklochtend,

Ze konden kiezen tussen

* Geluks engeltje of sneeuwmannetje

* Rendierhoofd uitknippen en 3 D opplakken

* koekoeksklok knutselen

* borduren van kerstboom

 

De werkjes zijn met veel enthousiastme gemaakt en zijn vandaag mee naar huis gegaan.

Alle ouders die geholpen hebben bij het kerstknutselen willen we hartelijk danken. Zonder jullie is het niet mogelijk deze activiteit staande te houden.

 

Ook een bedankje aan alle ouders die de school in kerstsfeer hebben gebracht. Het was super gezellig.

 

Fijne dagen allemaal


22 dec 2016 - All we want for christmas
Onze wens voor kerst is helemaal uitgekomen.

Na Sint was het verlangen naar een rustige periode groot. Die wens is uitgekomen.

Ook samenspel of  gezellig naast elkaar spelen is uitgekomen. Ruzies oplossen  met elkaar en het niet groter maken dan het is, ook die wens is uitgekomen.

Voor kinderen die minder bedeeld zijn, liggen wensen vaak wat anders. Vandaar onze aktie

Voor kinderen van kinderen.

 

Afgelopen weken is bovenstaand thema een aantal keren besproken. Het is niet vanzelfsprekend dat je een verjaardagfeestje krijgt, of een cadeautje met je verjaardag of kerst kan vieren zonder zorgen voor morgen.

Om zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen hebben alle kinderen meegedaan aan het verzamelen van pet flessen. 

Om kinderen cadeautjes te geven om mee te spelen zijn ontzettend veel spelen en speelgoed ingezameld.

Zelfs de toetjes van ons kerstdiner zijn verkocht om de opbrengst zo hoog mogelijk te laten worden.

De ouders hebben van alles bedacht om te veilen. Dit is ontzettend goed uitgepakt. De opbrengst wordt in de eerstvolgende nieuwsbrief vermeld.

 

Het kerstdiner was als vanouds geweldig. De kleuters zaten gezellig aan hun tafel. Smiddags hadden ze al een plekje uitgezocht en een mooie place mats ingekleurd. Het vinden van hun plaats was hierdoor vertrouwder en gemakkelijker.

De hapjes waren heerlijk en de kinderen hebben er lekker van gesmuld. Na het kerstdiner zochten alle kinderen hun papa en mama op in de hal en kon de veiling beginnen.

Voor de kinderen was een spelletjes lokaal ingericht en 2 bioscopen, in het hoek lokaal speelde ons orkest en werd gezongen door twee kinderen.

Alle entrees werden betaald middels een strippenkaart, net als alle hapjes en dranken die genuttigd konden worden door groot en klein.

De sfeer was super. We hebben erg veel fijne reacties gekregen.

Iedereen heel hartelijk dank voor alle enthousiastme, steun en giften.

Dankzij jullie allemaal krijgen de kinderen van : KINDEREN VOOR KINDEREN VAN KINDEREN 

een onvergetelijke kerst en komende verjaardag.

 

Fijne vakantie en tot volgend jaar

 

 

 

 


16 dec 2016 - Kerstknutselen
Preview foto Ook dit jaar was het kerstknutselen weer een groot succes. De kinderen van groep 5,6,7 en 8 hebben uit vier werkjes er twee uit mogen kiezen. Ze konden kiezen uit: een kerstster maken van wasknijpers, borduren met vilt, kerstmannen, sneeuwpoppen maken van wc-rolletjes en een kerstboom van papier. Er is gewerkt in twee rondes en tussendoor werden ze getrakteerd op ranja met een kerstkransje. Genieten dus!

De foto's van deze gezellige ochtend staan in het foto-album.

 


06 dec 2016 - Goede reis Sinterklaas en alle pieten, tot volgend jaar.
Vandaag mogen alle kinderen wat later op school komen.

Dat is wel fijn na het grote feest gisteren op school en daarna pakjes avond thuis.

Op school is het Sinterklaasfeest als vanouds een heerlijk feest geweest. De pieten hadden er

weer flink zin in en Sinterklaas vond het heerlijk om alle kinderen terug te zien die allemaal 

een jaartje ouder waren geworden.

Sinterklaas zelf was ook een jaartje ouder geworden. De kinderen hadden heel veel

kaarsen verzameld om deze mee te geven aan de Welles piet,

Tot hun verbazing stonden alle kaarsen maandag op een prachtige blauwe zandtaart.

De zandtaart was gemaakt door de pieten en is een cadeau. 

De kinderen zullen er de komende periode fijn mee kunnen spelen en terug kunnen denken aan

afgelopen periode.

 

We bedanken Sinterklaas en zijn pieten en  wensen ze een goede reis. Heel graag tot volgend jaar. 

Ook bedanken we alle mama's en oma's die zovaak onze pieten pakken gemaakt en hersteld hebben.

Een speciaal bedankje voor de oma van Jill die 4 prachtige nieuwe pietenpakken met barretten voor ons heeft genaaid.

 

Van alle kleuters

 


01 dec 2016 - Kaarsen meenemen
De welles piet is er bijna uit. Dat mag ook wel want het is bijna zover: De verjaardag van Sinterklaas.

Het recept van Welles gaat nu gelukkig helemaal goed. Daar hebben we hem al mooi mee geholpen.

Maar Welles heeft nog een keertje onze hulp nodig.

Welles vraagt aan alle kinderen om een kaars mee naar school te nemen.

Waar is dat nou weer voor?????

Dit zal later wel weer duidelijk worden hopen we

 

Het zou fijn zijn als alle kinderen morgen  ( vrijdag 2 december) een kaars meenemen voor Welles piet. Dan hoeft hij zich daar geen zorgen meer over te maken.

De verjaardag van Sint wordt vast en zeker Een Pracht Feest.

 


30 nov 2016 - Sinterklaasconcert
Vandaag was een nog spannender dag dan alle andere dagen in deze periode want vandaag moesten alle kinderen optreden. Veel papa's . mama's, opa's en oma's hadden beloofd te komen kijken en dat verhoogt natuurlijk de spanning. Al dagen lang zijn zijn de kinderen aan het oefenen. Tijdens het speelwerken, buitenspelen, in de gang en op de speelplaats wordt menig sinterklaaslied uit volle borst of lekker zachtjes en ingetogen gezongen. Geen wonder dat de kinderen vandaag iets drukker waren dan gewoonlijk.

Na een fijn ochtend prgramma was het dan zover. 

De banken in de speelzaal stonden klaar voor het publiek, de piano voor Thomas en Jasmijn, de mat voor de peuters en de stoelen voor alle kleuters.

Iedereen bleef keurig netjes op zijn stoel zitten bij de eerste binnen druppelende mensen. Thomas en Jasmijn speelden hun liedjes alvast een beetje om erin te komen. 

Nadat de een na de andere kleuter zijn of haar papa of mama zag binnenkomen moest hen  even een warm welkom gegeven worden. Daarna kon het concert beginnen.

Thomas of Jasmijn speelden eerst het lied op de piano, daarna zong het groepje kinderen hun ingestudeerde lied en als laatste zong jong en oud het liedje nogmaals.

Ook de peuters hadden een optreden met hun pi, pa, po sinterklaaslied. Het was geweldig.

Het publiek was dol enthousiast, er werd meegezongen, gelachen en hard geklapt, en de kinderen waren ape trots.

Jasmijn en Thomas dank je wel voor jullie fantastische piano begeleiding.

Publiek, dank u wel voor uw aanwezigheid.

Fijne pakjes avond en tot volgend jaar.

 

Dag Sinterklaasje daag daag daag Lieve piet

Dag Sinterklaasje daag daag daag Rommel piet

Dag Sinterklaasje daag daag daag Welles piet

Dag Sinterklaasje daag daag daag Pakjespiet

 

 

 


18 nov 2016 - Sinterklaasconcert
Beste ouders en grootouders

 

Op woensdag 30 november staat om 12.00u ons jaarlijks terugkomend Sinterklaas concert gepland.

De peuters en kleuters van onze school zullen gezamenlijk bekende en onbekende liedjes  en versjes ten gehore brengen.

De tekst van de liedjes is aangepast en dus Piet Proof.

Aan de ingang van onze concertzaal zal de tekst van de liedjes worden uitgedeeld zodat er gezellig meegezongen kan worden.

 

De kinderen zijn al hard aan het oefenen en willen natuurlijk graag dat u komt kijken.

Er is voldoende  plaats voor alle mama's en papa's in de speelzaal. Ook opa's en oma's mogen natuurlijk komen kijken als ze dat willen. Gezellig zingen is voor jong en oud.

 

 

Tot woensdag 30 november

 

 


17 nov 2016 - sinterklaas
Onze klas  is sinds vorige week veranderd in een Pieten klas. In het prachtige Pietenhuis verkleden de pieten zich dagelijks. De huispiet zorgt voor de koffie en thee, de kleurpiet maakt prachtige kleurplaten, de speelpiet speelt steeds boven in het pietenhuis met de kapla en pakjespiet gooit de pakjes door de schoorsteen. Sinterklaas kijkt steeds in het grote boek of alle cadeautjes er nog in staan.

 

Inmiddels hebben al veel kinderen een schattig klimpietje in de schoorsteen gemaakt.

Dagelijks zingen we alle Sinterklaas en pieten liedjes. De Pieten liedjes zijn zoveel mogelijk "zwart-vrij "  en "knecht-vrij"gemaakt.

 

Tijdens het fruit eten en drinken bekijken we het Sinterklaas journaal en spelen we de bijbehorende spelletjes op het digibord.

 

Het is een drukke maar gezellige tijd voor de kinderen.


07 nov 2016 - Bibliotheek op woensdag
Omdat de bibliotheek tegenwoordig elke woensdag geopend is voor ouders en kinderen om 8.15u,

wordt er beter gebruik van gemaakt.

De ouders zoeken samen met hun kind een boekje uit en nemen dat mee naar huis.

Fijn dat de bibliotheek ouders deze mogelijkheid geboden hebben.


04 nov 2016 - Levelkisten
Elke woensdag spelen de kinderen in circuitvorm.

Elk onderdeel duurt 10 minuutjes.

 

In de klas staan 2 hele grote kisten met geweldige spelen. Elke woensdag werken de kinderen twee aan twee of in kleine groepjes met deze materialen. De spelen geven de kinderen extra verdieping en uitdaging op het uigebreide aanbod van ontwikkelingsmaterialen die in de kasten staan.

Omdat de kinderen de spelen niet alleen hoeven te doen, leren ze spelenderwijs em van de ander. Samen lopen ze tegen probleempjes aan die ze ook samen moeten proberen op te lossen.

De kinderen zijn enorm enthousiast over deze materialen. Ook tijdens het vrij spelen op andere dagen is er een mogelijkheid om te kiezen voor het spelen met een spel uit de levelkisten.

 

 

Lezen:

De kinderen hebben een boekje ( steeds wisselend thema) met hierin taal en rekenopdrachten.

De rekenopdrachten kunnen ze zelfstandig maken maar bij de taalopdrachten zijn we bezig met lezen van letters. Sommige kinderen lezen al woordjes. Dat is nog helemaal geen kleuterdoel maar het komt rechtstreeks uit de kinderen zelf.

Het lezen en letter begrip wordt tijdens deze ochtend ook geoefend met spelletjes uit de blauweletter toren. Ook dit is geen verplichting.

 

Digibord

Het digibord staat dan ingesteld zodat de kinderen hier samen mee kunnen werken. Soms zijn het reken spelen soms rijm of woord spelen.

Ook deze activiteit vinden de kinderen geweldig om te doen.

 

Ontwikkelingsmaterialen uit de kast

Wekelijks kunnen kinderen kennis maken met materialen die ze niet zo snel zelf kiezen. Door het samen spelen, het samen plezier eraan beleven, wordt de drempel voor hen lager om een volgende keer het spel zelf uit de kast te pakken.

 

groetjes van alle groep 2 kinderen

 

 

 

 


13 okt 2016 - De herfstboom
Deze week hing er ineens een heel groot spinnenweb in onze klas met heel veel griezelige spinnen erin.

De juffen en meester moesten elke keer bukken anders kregen ze een enge grote spin op hun hoofd.

De kinderen hebben er helemaal geen problemen mee want zij kunnen er gelukkig gewoon onder door lopen. Er zijn er zelfs bij die de spinnen gewoon aan durven te raken of expres over hun hoofd laten lopen. Natuurlijk zijn het geen echte spinnen maar ze zien er wel eng uit.

Ook heeft iedereen zelf een mooi spinnenweb gemaakt met wasco en ecoline er overheen. Het ziet er prachtig uit.

 

Vandaag heeft groep 1 een uiltje gemaakt en groep 2 een eigen herfstboom. Kom maar gauw eens een kijkje nemen in de klas want het ziet er prachtig uit bij ons.

 

Elke dag verzinnen we woorden met de letter van de dag. Vandaag is het donderdag dus worden er woorden verzonnen met de letter d.

De korte woorden met de d worden gehakt en geplakt en met langere woorden worden zinnen gemaakt. Dit lukt al erg goed.

 

Met rekenen zijn we vandaag bezig geweest met rangtelwoorden tot 10. Dit valt nog niet mee. vooral bij de 3e wordt vaak de vergissing gemaakt van "driede".

 

De woordenschatwoorden gingen deze week over de herfst. De behandelde woordjes/plaatjes hangen zichtbaar op bij ons in de klas.

De nieuwe woorden waren deze week: De eik, aan de eik hangen eikels/ de kastanje, deze groeit aan de kastanje boom/ de bolster, hierin zit en groeit de kastanje/ Het mos, dit is heel zacht en groeit op de grond/ de regenmeter, als het regent loopt hier water in, je kunt zien hoeveel het geregend heeft.

 

Morgen is het spelletjesochtend. Wat fijn dat een aantal ouders zich heeft ingeschreven om hierbij te helpen. De kinderen vinden het spelen van een gezelschapspel heel erg leuk en gezellig. Het is natuurlijk ook heel leerzaam. De kinderen leren omgaan met spelbegrip, met wachten op hun beurt, omgaan met verlies en vreugde van overwinning voor zichzelf of de ander. Ook leren ze stappen te nemen  gelijk aan het aantal ogen op de dobbelsteen en het onthouden van verschillende spelregels.

Op school is een grote kast met heel veel verschillende spelletjes. Maar het meenemen van je eigen spel is misschien nog wel veel leuker.

 

Dat was het weer.

vriendelijke groet

de leerkrachten 


30 sep 2016 - Kinderboekenweek
Beste ouders

 

Afgelopen week hebben de oudste kinderen hard gewerkt met  rijm. Het lijkt zo gemakkelijk om te rijmen maar om echte rijmwoorden te zoeken die ook nog wat betekenen , valt niet voor iedereen mee. In de kasten hebben we gelukkig allerlei materialen om dit mee te oefenen. Ook in de kring is goed geoefend met versjes en liedjes.

De jongste kleuters zijn aan het werk geweest met warm/koud. Ze hebben geknipt en geplakt op rood en blauw papier.

 

Vlgende week is het kinderboekenweek.

De Week van het Boek zal woensdag spectaculair geopend worden in de aula van onze school samen met alle kinderen juffen en meesters.

Op school besteden we veel aandacht aan boeken. Lezen of samen lezen, voorlezen en vertellen is niet alleen erg gezellig om samen te doen maar ook erg belangrijk voor de ontwikkeling van uw kind.

Omdat de hele week in het teken staat van boeken zou het leuk zijn als uw kind een lievelingsboek mee neemt naar school waar ze zelf iets over kunnen vertellen. Aan het eind van de Kinderboekenweek kan het boek weer mee terug naar huis.

Op 7 oktober komt Hilde Krieken van de bibliotheek Eersel , bij ons in de klas iets vertellen over thema boeken.

Het wordt vast weer een erg gezellige week.

 


21 sep 2016 - handig om te weten
Beste ouders

Afgelopen maandag was de informatie avond. Hierbij zijn verschillende items besproken.

* Dagelijks krijgen de kinderen van groep 1 en 2 instructie/verwerking tot uiterlijk 9.15u. Groep 1 gaat met juf Nikita mee,  meester Daan of juf Yvonne geven de instructies aan groep 2. Tijdens de instructies en verwerkingen staat het rode stoplicht aan. De kinderen kunnen dan geconcentreerd werken. Het kritisch luistern wordt bevorderd en door de opdracht te laten herhalen weten we of iedereen het goed begrepen heeft.

Rond 9.15u worden de groepen weer samen gevoegd en kunnen de kinderen 10 minuten gaan werken aan hun eigen weektaak. Daarna is er voldoende tijd om lekker te spelen en of samen te spelen met alle materialen uit de klas.

* Gym/buitenspelen. Het is prettig als de kinderen gymschoentjes op school hebben die gemakkelijk aan en uit te doen zijn. Bij slecht weer gymen de kinderen dagelijks in de speelzaal. Bij droog weer gaan we zoveel mogelijk naar buiten.Het gymen in de gymzaal zal incidenteel voorkomen op de dinsdag. Fietsen van de kleuters kunnen geparkeerd worden voor ons lokaal achter de buizen.

* De bibliotheek is verschoven naar de woensdag. Geeft u de boeken van de kinderen mee in een plastic tas aub.

* De spelletjes ochtenden: Dit jaar staan er 3 spelletjes ochtenden gepland. De kinderen vinden het erg fijn om met elkaar een gezelschapspel te spelen. Ze leren omgaan met de spelregels en het nemen van beslissingen in het spel ,ze leren de stippen op de dobbelsteen te vertalen naar een getal. Ook cijferherkenning en het nemen van stapjes op een spelbord is erg belangrijk voor het resultatief tellen. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk het spelplezier.

De data van spelletjes ochtenden zijn:

Vrijdag 14 oktober

woensdag 25 januari

Vrijdag 30 juni

De inschrijflijsten hangen in de gang. Heeft u tijd, komt u dan samen met uw kind een spelletje spelen van 8.30 tot 9.15u

* Groepsapp; Sinds vorige week is de groepsapp vervangen door de PARRO app. instructies hiervoor kunt u vinden in de laatste nieuwsbrief. Parro is een veiliger communicatie middel. Binnenkort kunnen ook foto's hierop worden gezet.

* School thuis route:Woensdag 21 september hebben de kleuters de jaarlijkse school thuis route gelopen onder begeleiding van de verkeersouders. Zebrapad, stoplicht, oversteken en verkeersborden stonden in de belangstelling. Na afloop heeft5 elk kind een eigen verkeersbord gemaakt. Ze zijn prachtig geworden. Zie onze foto site.

* Verjaardagen ouders: in de gang hangt elke maand een lijst van de betreffende maand. Hierop kunt u de verjaardag data van mama en papa kwijt. uw  kind maakt een mooi presentje voor u. Er worden geen cadeautjes gemaakt voor andere gezins of familie leden.

 

Deze week stond Samenwerken in de belangstelling. De kinderen hebben prima samengewerkt aan zelfgekozen werkjes. Wat een kanjers zijn het toch. Ze hebben allemaal al veel stempels kunnen zettten op hun samenwerk stempelkaart.


09 sep 2016 - Welkom
Welkom Pien, Mik, Milou, Nanna, Kim, Jamy, Vera, Floor, Sil, Loes, Jill, Laura, Marit, Lef, Luuk g., Luuk b., Daan, Juul b., Julie, Sem, Nine, Thijmen, Lars, Roos en Juul v.

 

Meester Daan, Juf Nikita en Juf Yvonne wensen jullie een heel fijn jaar bij ons in de klas.